Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pád lavíny v Rakúsku si vyžiadal štyroch zranených, nezvestní už nie sú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Pri lavíne, ktorá v nedeľu zasypala lyžiarske zjazdovky na západe Rakúska, utrpeli zranenia štyria ľudia; stav jedného z nich je vážny. Nezvestný by podľa dostupných informácií nemal byť už nik, uviedla v pondelok skoro ráno polícia spolkovej krajiny Vorarlbersko. Informovala agentúra DPA.

Aktualizované 12:57 Záchranné jednotky dnes znovu do terénu vyrazili, aby definitívne potvrdili, že sa pod lavínou nikto nenachádza. Okolo poludnia záchranári oznámili, že naozaj nikoho ďalšieho nenašli. Na dnešnej akcii bolo podľa hovorcu záchranárov nasadených približne 100 pomocných síl. Do terénu v oblasti známeho rakúskeho lyžiarskeho strediska Lech / Zürs vyrazila tiež armáda, špeciálne vycvičené psy a helikoptéry.

Vážne zranený je po nedeľňajšom nešťastí turista z Nemecka. Lavína ho čiastočne zasypala. Bol letecky prevezený do Innsbrucku. Ostatní ľudia, ktorých lavína zasiahla, ale len niektorých z nich zranila, pochádzajú okrem Nemecka z Belgicka, Holandska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska a zo Spojených štátov, uviedol to Hermann Fercher z turistickej centrály Lech / Zür. Dodal, že títo športovci môžu hovoriť o šťastí.

Lavína sa spustila po niekoľkých dňoch sneženia

Záchranné zložky pôvodne počítali, že sa na zjazdovke, ktorú v nedeľu pochovali masy snehu, mohlo nachádzať dovedna desať lyžiarov, čomu napovedalo aj video natočené jedným z návštevníkov. Miesto pádu lavínu pri rakúskej obci Zürs prehľadávalo okolo 200 záchranárov.

Lavína začala padať okolo 15.00 h SEČ na 2700 metrov vysokom štíte Trittkopf medzi obcami Zürs a Lech am Arlberg v Alpách. Lavínový sneh dosiahol až na neďaleké lyžiarske zjazdovky. Lavína sa spustila po niekoľkých dňoch sneženia vo vysokohorskej oblasti a v neobvykle teplom počasí, netypickom pre Prvý sviatok vianočný.

Archívne VIDEO

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Podľa miestnej horskej služby bolo nebezpečenstvo pádu lavín "vysoké". Služba pre vydávanie výstrah pred lavínami už vopred varovala, že v nedeľu bude značne vysoké lavínové nebezpečenstvo. Úrady uviedli, že jednu osobu dokázali záchranári rýchlo vyslobodiť.

Na masách snehu boli tiež rozmiestnené reflektory, aby mohlo pátranie pokračovať aj po zotmení, a na hľadanie nezvestných využívali aj cvičené psy. Z bezpečnostných dôvodov sa v priebehu pondelka ešte uskutoční prehľadanie oblasti s cieľom definitívneho objasnenia, píše DPA.

Viac o téme: PádLavínaZraneníRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu