Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lavínové nebezpečenstvo je lokálne: Hrozí na záveterných stranách svahov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VYSOKÉ TATRY - Lavínového nebezpečenstvo v slovenských horách je lokálne, hrozí na záveterných stranách, kde je naviate väčšie množstvo nového snehu. Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Marek Biskupič v tejto súvislosti uviedol, že druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice pretrváva vo vysokých polohách Západných, Vysokých aj Nízkych Tatier.

Ministerstvo vnútra SR, pod ktoré HZS spadá, v tejto súvislosti dôrazne apeluje na turistov, aby vzhľadom na aktuálne podmienky v jednotlivých pohoriach zvážili svoje aktivity vo vysokohorskom teréne, zbytočne neriskovali a vyhýbali sa miestam s rizikom pádu lavín. Za posledné dni pribudlo v slovenských horách desať až 50 centimetrov nového snehu. Sneženie sprevádzal silný vietor a jeho rozmiestnenie je vplyvom vetra veľmi nerovnomerné.

"Dĺžke plánovanej túry, počasiu i podmienkam je potrebné prispôsobiť svoje vybavenie a výstroj, pribaliť si treba mačky a cepín. Dôležitejšie však, ako výstroj vlastniť, je vedieť ho správne používať," upozornil Biskupič. HZS v týchto dňoch odporúča myslieť na horšie varianty počasia ako sú v predpovedi a mať pripravený plán aj pre prípadné skrátenie túry. Zabúdať netreba na dostatočné množstvo tekutín, jedla a oblečenie naviac. "V zimnom období sa túra môže oproti plánovanému času predĺžiť," dodal riaditeľ.

 

Na horách dávajte pozor! Upozorňujeme všetkých návštevníkov horských oblastí, že počas noci zo soboty na nedeľu v...

Posted by Horská záchranná služba on Sunday, December 11, 2022

Zvyšuje sa počet turistov, ktorých zaskočia nepriaznivé podmienky

Počas uplynulého víkendu si lavínová nehoda pod Priečnym sedlom vo Vysokých Tatrách vyžiadala dva životy. Analýza Strediska lavínovej prevencie ukázala, že pre zlé poveternostné podmienky, extrémny sklon a nepriaznivú orientáciu terénu, či absenciu základnej lavínovej výbavy, bolo v tomto prípade rozhodnutie pokračovať v náročnej túre nesprávne. Počas aktuálnej sezóny si lavíny vyžiadali už štyri ľudské životy, čo je už teraz priemer za celú sezónu.

"Bilancia zásahov za posledné dni ukazuje, že sa zvyšuje počet turistov, ktorých zaskočia nepriaznivé zimné podmienky a vplyvom vyčerpania či podchladenia, nie sú schopní samostatne pokračovať v túre," zdôraznil Biskupič. Horskí záchranári v zimných mesiacoch apelujú na dodržiavanie bezpečnostno-preventívnych opatrení. Pri plánovaní túry v zimnom období je dôležité sledovať vývoj počasia a výstrahy na horách.

Viac o téme: LavínaTuristikaNebezpečenstvoOdporúčanieHZSTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu