Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce ľudí vyjadrovali nespokojnosť s nárastom cien a útlakom

Ľudia protestujú proti vysokým nákladom
Ľudia protestujú proti vysokým nákladom (Zdroj: Youtube/الحـدث DZ )

RABAT - Tisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na protestnom pochode v marockom hlavnom meste Rabat, aby vyjadrili nespokojnosť s vysokými životnými nákladmi a utláčaním v období, keď v krajine narastá inflácia a prehlbuje sa nespokojnosť v spoločnosti. Informuje o tom na základe správy agentúry AFP.

"Ľudia chcú nižšie ceny. Ľudia chcú eliminovať svojvôľu a korupciu," skandovali demonštranti, ktorých sa podľa odhadov novinárov v uliciach zhromaždilo približne 3000. Podľa polície ich bolo 1200 - 1500. Ide o najväčšie takéto zhromaždenie za posledné mesiace, píše AFP. Jeden z koordinátorov tohto protestu z Marockého sociálneho frontu (FSM) povedal, že účastníci prišli vyjadriť svoju nespokojnosť s vládou, ktorá stelesňuje "prepojenie medzi peniazmi a mocou".

Účastníci takisto žiadali, aby bola venovaná zvýšená pozornosť prípadom niekoľkých uväznených blogerov a novinárov. Maroko sa stále nespamätalo z ekonomických dôsledkov koronavírusovej pandémie koróny, ku ktorej sa pridala vysoká inflácia. Spotrebiteľské ceny boli v októbri o 7,1 percenta vyššie ako rok predtým, najmä v dôsledku rastu cien potravín. Podľa vlády správy je miera chudoby opäť na úrovni roku 2014.

Viac o téme: ProtestyInfláciaMarokoútlakNárast cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu