Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Dve obrovské čínske mestá uvoľnili po protestoch proticovidové obmedzenia

Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické obmedzenia Zobraziť galériu (2)
Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické obmedzenia (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Dve gigantické čínske mestá Kuang-čou a Čchung-čching oznámili v stredu uvoľnenie proticovidových obmedzení. Urobili tak deň po tom, čo sa demonštranti v južnej časti mesta Kuang-čou dostali v rámci vlny protestov Číňanov proti najprísnejším epidemiologickým opatreniam na svete do potýčok s políciou. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

Demonštrácie, ktoré sa cez víkend rozšírili do Šanghaja, Pekingu a mnohých ďalších miest po celej Číne, sa neskôr zmenili na verejný odpor proti prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Protesty sú nevídaným a najsilnejším prejavom vzdoru ľudí, akým prezident čelil od svojho nástupu do úradu v roku 2012. Mesto Čchung-čching na juhozápade Číny povolí úzke kontakty ľuďom s ochorením COVID-19, ak splnia určité podmienky, uviedol mestský predstaviteľ.

Uvoľnenie sa týka aj ďalšieho mesta

Mesto Kuang-čou, neďaleko Hongkongu, takisto oznámilo uvoľnenie obmedzení. Pri rekordných počtoch prípadov nákazy po celej Číne sa však zdá málo pravdepodobné, že by nastal veľký obrat v politike "nulovej tolerancie voči covidu", ktorá podľa prezidenta Si Ťin-pchinga zachraňuje životy a ktorú vyhlásil za jeden zo svojich politických úspechov.

Ľudia s maskami na tvári pred supermarketom v Pekingu
Zobraziť galériu (2)
Ľudia s maskami na tvári pred supermarketom v Pekingu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

Popud na zhromažďovanie nespokojných ľudí po rokoch pandémie

Niektorí protestujúci a zahraniční odborníci na bezpečnosť sú presvedčení, že stredajšie úmrtie bývalého čínskeho prezidenta Ťiang Ce-mina vo veku 96 rokov sa môže stať novým popudom na zhromažďovanie nespokojných ľudí po troch ťažkých rokoch pandémie. Ťiang Ce-min sa ujal moci v júni 1989 po tvrdom potlačení prodemokratických protestov, vyviedol svoju krajinu z izolácie a podporil protrhové ekonomické reformy, ktoré viedli k desaťročiu prudkého hospodárskeho rastu v Číne. Počas jeho prezidentskej funkcie sa najľudnatejšia krajina vo veľkom rozsahu otvárala svetu. Jeho komunistická strana si však udržiavala pevnú kontrolu nad krajinou a potláčala disent.

V Číne majú tragický pocit z vedenia

Zamestnanec medicínskej spoločnosti, dvadsiatnik Ray Lei povedal, že Ťiang Ce-min je niekedy v pozitívnom zmysle prirovnávaný k Si Ťin-pchingovi – vyzdvihuje sa jeho šikovné pôsobenie na svetovej scéne a pomerne veľká otvorenosť Západu. "Po smrti Ťiang Ce-mina máme tragický pocit z tohto čínskeho vedenia," uviedol Lei, ktorý sa zúčastnil v nedeľu na protestoch v Šanghaji. Odkaz Ťiang Ce-mina je teraz medzi protestujúcimi ľuďmi témou diskusií na sociálnej sieti Telegram.

Viac o téme: ProtestyČínaKoronavírusUvoľnenie opatrení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu