Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Demonštranti pri Bielom dome žiadali slobodu pre Číňanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Približne 200 ľudí sa v nedeľu zhromaždilo v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone a požadovalo slobodu pre obyvateľov Číny. Chceli tak vyjadriť podporu čínskym demonštrantom, ktorí už niekoľko týždňom protestujú proti prísnym protipandemickým opatreniam a vyzývajú na politické zmeny v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Protestujúci zhromaždení na washingtonskom námestí Freedom Plaza symbolicky podporili Číňanov zapálením sviec a transparentmi s heslami požadujúcimi koniec diktatúry, cenzúry, vlády čínskej komunistickej strany a prezidenta Si Ťin-pchinga. V rukách tiež držali prázdne hárky papiera vyjadrujúce tichý protest proti cenzúre, ktoré sa stali symbolom súčasnej vlny demonštrácií v Číne trvajúcej od konca novembra.

Protesty vypukli po ničivom požiari

Protesty vypukli po ničivom požiari v meste Urumči, pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí. Na čínskom internete sa rozšírili tvrdenia, že počet obetí bol v skutočnosti ešte vyšší a že k nemu prispeli prísne proticovidové opatrenia. Časť obyvateľov údajne nemohla vybehnúť z horiacej budovy preto uzamknuté východy, iní vraj opustili byty príliš neskoro pre obavy, aby neporušili platné reštrikcie. Čínske úrady to popierajú. Na nedeľňajšom zhromaždení vo Washingtone sa zúčastnili i Ujguri, Tibeťania a príslušníci ďalších menšín, ktoré sú pod prísnym dohľadom čínskych úradov.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieUSAČínaBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu