Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potvrdená verzia výbuchov! Nord Stream má rozsiahle poškodenia: Švédsko zverejnilo prvé zábery z hlbín

Kamera zachytila poškodenie plynovodu Nord Stream. Zobraziť galériu (2)
Kamera zachytila poškodenie plynovodu Nord Stream. (Zdroj: Expressen, YouTube/The Guardian)

KODAŇ/ŠTOKHOLM - Dánske úrady dnes potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov Nord Stream pri dánskych brehoch v Baltskom mori a uviedli, že príčinou boli "silné výbuchy". Švédsky denník Expressen dnes zverejnil prvé údajné zábery poškodených produktovodov vedúcich z Ruska do Nemecka. Dohromady štyri mohutné úniky plynu sa na konci septembra vyskytli v medzinárodných vodách.

Kodanská polícia dnes uviedla, že vykonala rad predbežných vyšetrovaní na "miestach trestných činov" za asistencie dánskej armády a okrem iného v spolupráci s dánskou spravodajskou agentúrou DSIS. Polícia a DSIS sa rozhodli zriadiť spoločnú vyšetrovaciu skupinu, uviedla polícia a dodala, že nemožno povedať, kedy bude vyšetrovanie dokončené.

Švédska spravodajská služba tento mesiac informovala, že jej predbežné vyšetrovanie iných dvoch únikov z plynovodu bližšie k švédskym brehom "posilnilo podozrenie z vážnej sabotáže". Podľa švédskej prokuratúry boli na mieste vyzdvihnuté dôkazy.

Švédsky denník Expressen dnes medzitým zverejnil fotografie a video údajne zachytávajúce poničené plynovody. Chýba podľa neho najmenej 50 metrov kovového potrubia.

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Poškodenie spôsobili výbuchy

Predbežne vyšetrovanie týkajúce sa poškodenia plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v časti Baltského mora, ktoré je sú výhradnou ekonomickou zónou Dánska, bolo spôsobené "silnými výbuchmi". Uviedla to v utorok kodanská polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.        

Plynovody Nordstream boli poškodené 26. septembra v Baltskom mori v oblastiach, ktoré sú výhradnými ekonomickými zónami Dánska a Švédska. Úrady týchto dvoch severských krajín preto vyšetrujú štyri poškodenia, ktoré vznikli na uvedených v plynovodoch vedúcich z Rusko do Nemecka.

Vyšetrovania sa v Dánsku ujali kodanská polícia a dánska spravodajská služba. Zistenia dánskych úradov sú podľa dostupných informácií tým, ku ktorým dospela švédska prokuratúra. Tá uviedla, že plynovody zrejme poškodil výbuchy, ktorých pôvod sa vyšetruje ako sabotáž.

Dánski seizmológovia ešte predtým uviedli, že v blízkosti miesta poškodenia plynovodov zaznamenali otrasy, ktoré na Richterovej stupnici dosahovali hodnotu 2,3; boli pritom odlišné od otrasov spôsobených zemetraseniami.

Viac o téme: PoškodenieDánskoŠvédskoNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu