Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR spustila delostreleckú paľbu pri námorných hraniciach s Južnou Kóreou

KĽDR spustila delostreleckú paľbu pri námorných hraniciach s Južnou Kóreou
KĽDR spustila delostreleckú paľbu pri námorných hraniciach s Južnou Kóreou (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, File)

SOUL - Severná Kórea vypálila v utorok večer neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou približne 250 delostreleckých granátov. Informovala o tom v utorok juhokórejská armáda, píše agentúra Jonhap.

Delostrelecké granáty, ktoré Severná Kórea vypálila do Žltého a Japonského mora, dopadli do blízkosti námorných hraníc oboch krajín pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova. "Dôrazne vyzývame Severnú Kóreu, aby takéto aktivity okamžite zastavila," uviedla juhokórejská armáda. Dodala, že "pokračujúce provokácie zo strany KĽDR... podkopávajú mier a stabilitu na Kórejskom polostrove" aj vo svete. Podľa pozorovateľov takáto paľba predstavuje priame porušenie dohody z roku 2018 o hraničných pásmach a bezletových zónach v okolí pozemných a námorných hraníc, ktorú obe Kórey uzavreli v roku 2018.

Projektily mali dopadnúť do nárazníkovej zóny

Severokórejské projektily podľa Soulu nedopadli do teritoriálnych vôd Južnej Kórey, ale do nárazníkovej zóny vytvorenej na základe uvedenej dohody. Ide o druhé priame porušenie tejto dohody od minulého piatka, keď Pchjongjang odpálil približne 170 delostreleckých projektilov pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova. Severná Kórea minulý týždeň okrem toho skúšobne odpálila ďalšiu balistickú strelu. Uskutočnila aj prelet vojenských lietadiel v blízkosti ostro stráženej hranice so svojím južným susedom.

KĽDR tvrdí, že delostrelecké granáty vypálila na znak "varovania" pre Soul 

Severokórejská armáda v stredu vyhlásila, že delostreleckú paľbu neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou podnikla na znak "varovania" v súvislosti s prebiehajúcim vojenským cvičením zo strany Soulu.

Generálny štáb armády KĽDR prostredníctvom svojho hovorcu vo vyhlásení uviedol, že ozbrojené sily krajiny vypálili "varovné výstrely" proti juhokórejským vojenským manévrom. Zároveň vyzval Soul, aby okamžite prestal s "bezohľadnými a provokatívnymi" krokmi, ktoré na Kórejskom polostrove spôsobili nárast vojenského napätia, citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Viac o téme: HranicePaľbaSeverná KóreaJužná KóreaDelostrelecká paľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu