Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľská prokuratúra vyhlásila, že Poľsko nebolo základňou sabotérov plynovodov Nord Stream

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Neexistujú dôkazy, že organizačná základňa vlaňajšej sabotáže plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori sa nachádzala na území Poľska. Vo štvrtok to vyhlásila poľská prokuratúra, čím odmietla špekulácie, že útočníci výbuchy plánovali z Poľska. Informuje agentúra Reuters.

Podľa prokuratúry tiež neexistujú priame dôkazy, že do sabotáže bola zapojená 15-metrová rekreačná jachta Andromeda. "Tvrdenie, že Poľsko bolo operačnou základňou sabotáže plynovodu Nord Stream, sa nezakladá na pravde a nepodporujú ho ani dôkazy z vyšetrovania," uviedla poľská generálna prokuratúra. Dodala, že na sabotáži sa nezúčastňovali ani žiadni občania Poľska.

Vyšetrovali Nemci

Ako prvý informoval o Poľsku ako možnej základni sabotérov denník The Wall Street Journal. Záležitosť vtedy vyšetrovali nemeckí vyšetrovatelia, ktorí tiež zrekonštruovali dvojtýždňovú plavbu Andromedy. Pomocou údajov z rádiového a navigačného zariadenia Andromedy, satelitných a mobilných telefónov a e-mailových účtov sa zistilo, že jachta sa odchýlila od svojho kurzu a vstúpila do poľských vôd.

"Vyšetrovatelia zistili, že na palubu Andromedy nebol počas jej (12-hodinového) pobytu v poľskom prístave naložený žiaden náklad. Posádku jachty zároveň skontrolovala poľská pohraničná stráž," dodala prokuratúra. Poľský denník Rzeczpospolita priniesol informácie o tom, že na palube Andromedy sa nachádzalo šesť osôb s bulharskými cestovnými dokladmi.

Viac o téme: PoľskoBaltské moreNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu