Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Český premiér Petr Fiala: Rusko vraždí ukrajinských civilistov a šíri strach

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Ruské útoky na ukrajinské mestá nie sú zamerané na poškodzovanie vojenskej infraštruktúry, ale ide o vraždenie civilného obyvateľstva a šírenie strachu. Uviedol to v pondelok český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter.

"Vojenská agresívna politika Ruska nesmie uspieť, myslíme na nevinné obete a podporujeme Ukrajinu v jej spravodlivom boji," napísal v tvíte Fiala. Ruské raketové útoky na ukrajinské mestá odsúdilo aj české ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého sú ďalším z prejavov ruského cynizmu a barbarstva. "Cieliť na civilistov je zbabelé. Apelujeme na Rusko, nech zastaví túto nezmyselnú vojnu!" napísal vo vyhlásení rezort diplomacie.

Česko bude aj naďalej usilovať o vytvorenie špeciálneho súdneho tribunálu, ktorý by mal priviesť k spravodlivosti všetkých zločinných predstaviteľov Ruska, doplnilo ministerstvo. Rezort zopakoval, že Česká republika bude v pomoci Ukrajine a jej občanom pokračovať. "K tomu vyzývame všetkých, pre ktorých sú sloboda, vzájomná úcta, suverenita, spolupráca, mierové spolužitie a úcta k ľudskému životu základnými prvkami medzinárodných vzťahov," vyzval rezort diplomacie.

Útoky na centrum Kyjeva ako ďalšie zločiny Vladimíra Putina

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová označila ruské útoky na centrum Kyjeva a obytné štvrte ukrajinských miest za ďalšie zločiny Vladimira Putina. "Ďakujem zo srdca všetkým občanom, ktorí stoja za Ukrajinou. Naša vláda jej bude naďalej pomáhať k víťazstvu," napísala Pekarová Adamová na Twitteri.

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruská armáda vypálila na ukrajinské územie celkovo najmenej 83 rakiet, z ktorých približne 43 zničila ukrajinská protivzdušná obrana. Podľa Ukrajiny Rusi do útokov nasadili aj iránske drony. Podľa najnovšej bilancie, ktorú na sieti Telegram zverejnila ukrajinská polícia, si pondelkové ruské útoky na mestá po celej Ukrajine vyžiadali najmenej 10 mŕtvych a 60 zranených.  

Viac o téme: RuskoPetr FialaVojna na UkrajineČeská repubika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu