Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN sa usiluje predĺžiť o rok platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny

Do svojho cieľa doplávala prvá loď s nákladom obilnín z Ukrajiny.
Do svojho cieľa doplávala prvá loď s nákladom obilnín z Ukrajiny. (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

ŽENEVA - OSN navrhuje, aby sa platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorá sa skončí 22. novembra, predĺžila o rok. Uviedol to v pondelok koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths. Informuje o tom agentúra AFP.

Griffiths vyjadril presvedčenie, že táto dohoda bude aj v skutočnosti predĺžená. "Dohoda musí platiť dlhšie než len štyri mesiace," povedal. Poľnohospodári podľa jeho slov potrebujú čo najskôr vedieť, či sa im oplatí siať k budúcemu roku.

Pod záštitou OSN boli podpísané dve dohody

V piatok 22. júla tohto roka boli pod záštitou OSN podpísané dve dohody, pripomína AFP. Jedna s platnosťou 120 dní umožnila vývoz ukrajinského obilia, ktoré bolo držané v prístavoch v dôsledku ruskej invázie, a druhá má uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje potraviny a hnojivá. Západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor. Griffiths povedal, že OSN by chcela dohodu rozšíriť tak, aby sa vzťahovala na viac druhov hnojív.

Viac o téme: DohodaObilieVývozPredĺženieOSNUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu