Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zelenskyj telefonoval s Trussovou: Ukrajina sa spolieha na vedúcu úlohu Británie

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v pondelok po sérii rozsiahlych ruských raketových útokov na ukrajinské mestá s britskou premiérkou Liz Trussovou. Informuje o tom denník The Guardian.

Zelenskyj sa podľa vlastných vyjadrení na Twitteri spolieha na vedúcu úlohu Londýna v "konsolidácii medzinárodnej politickej a obrannej pomoci" pre Ukrajinu, a to predovšetkým v ochrane jej vzdušného priestoru a ďalšej izolácii Ruska.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval taktiež v pondelok so svojím britským náprotivkom Jamesom Cleverlym, ktorý ho uistil o posilnení britskej pomoci. "Zdôraznil som, že potrebujeme vzdušné obranné systémy. Rusko musí byť uznané za teroristický štát. Tak ako Británia odolala nacistickému blitzkgriegu, Ukrajina tiež odolá ruskému raketovému blitzkriegu," uviedol Kuleba, pričom odkazoval na bombardovanie britských miest nemeckou Luftwaffe počas druhej svetovej vojny.

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruské sily vypálili na jej územie najmenej 83 rakiet. Podľa ukrajinskej polície si masívne raketové údery ruskej armády vyžiadali najmenej desať mŕtvych a asi 60 zranených. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že útoky sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Viac o téme: VojnaBritániaUkrajinaLiz TrussováVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu