Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kyjevom otriasli masívne výbuchy: Útočili ruské drony

Ruské bezpilotné drony útočili na Kyjev. Zobraziť galériu (4)
Ruské bezpilotné drony útočili na Kyjev. (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjeva dnes ráno otriaslo niekoľko explózií. S odvolaním sa na starostu Vitalija Klička o tom informujú ukrajinské médiá. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

Útoky mali na svedomí ruské bezpilotné lietadlá, tvrdí Kličko aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Metropola sa stala spolu s ďalšími ukrajinskými mestami presne pred týždňom cieľom masívnych ruských vzdušných útokov.

235. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Krátko pred dnešným prvým výbuchom sa Kyjevom rozozneli sirény varujúce pred hrozbou leteckého útoku. Kličko následne na sociálnych sieťach informoval o explóziách v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti v centre mesta. Tam podľa neho drony, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú, spôsobili požiar v nebytovej budove a poškodili aj niekoľko obytných domov. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári.

Bezpilotné drony útočili na Kyjev.
Zobraziť galériu (4)
Bezpilotné drony útočili na Kyjev.  (Zdroj: profimedia.sk)

"Informácie o obetiach sa ujasňujú," uviedol Kličko.

"Metropolu napadli kamikadze drony," napísal na telegrame Jermak. Informácie o pôvodov útokov nemožno nezávisle overiť.

Neskôr starosta Kličko na svojom telegramovom účte informoval o ďalších dvoch explóziách v Ševčenkivskej štvrti. Ďalšie výbuchy v približne rovnakom čase hlásila agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

Kyjevom otriasli masívne výbuchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Explózie otriasli rovnakou centrálnou kyjevskou štvrtou, kde pred týždňom raketa zasiahla detské ihrisko v parku a križovatku v blízkosti hlavných budov kyjevskej univerzity, poznamenala agentúra AP.

Presne pred týždňom Rusko podniklo v čase rannej dopravnej špičky masívne vzdušné údery na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru pomocou rakiet, striel dlhého doletu alebo dronov. Išlo o jeden z najrozsiahlejších vzdušných útokov proti Ukrajine od prvých dní ruskej invázie. Pri úderoch zahynulo najmenej 19 ľudí a vyše sto ich bolo zranených. V menších rozsahu útoky pokračovali aj v ďalších dňoch.

Kyjevom otriasli masívne výbuchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Z Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti, ktoré sa nachádzajú na východe respektíve severe krajiny, sú dnes ráno hlásené ruské raketové útoky. Podľa miestnych úradov zasiahli objekty energetickej a kritickej infraštruktúry.

Moskva sa zatiaľ k informáciám o najnovších útokoch nevyjadrila.

Viac o téme: útokyKyjevRuskoUkrajinaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu