Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň dvestodvadsiaty šiesty (8. október 2022)

Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj s ukrajinskými vojakmi (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v piatok dekrét, ktorým uznal južnú skupinu ruských Kurilských ostrovov za suverénne územie Japonska "naďalej okupované Ruskou federáciou".

Naživo z Ukrajiny

225. deň vojny na Ukrajine

225. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:43 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. TASR informuje podľa agentúry Reuters Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý ráno poškodil Kerčský most. Za posilnenie ochranných opatrení bude zodpovedná Federálna bezpečnostná služba (FSB).

21:00 Počet obetí ruského útoku na Záporoží zo 6. októbra stúpol na 19. Po ruskom útoku na Záporoží zo 6. októbra našli pod troskami ďalšie telo, uvádza tlačová agentúra Ukrinform. Ruské sily zaútočili na mesto dronmi Shahed-136 vyrobenými v Iráne.

20:04 Ruské okupačné úrady pod vplyvom rýchleho postupu ukrajinských vojakov pripravujú evakuáciu desaťtisícov civilistov v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, protiprávne anektovanej Moskvou. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA. Krasnodarský a Stavropoľský kraj na juhu Ruska sú pripravené prijať ukrajinské deti a dospelých, uviedol na sociálnej sieti Telegram Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti Vladimir Saldo.

19:43 EÚ odsudzuje nezákonné zabratie jadrovej elektrárne Záporoží zo strany Ruska a vyzýva na „posilnenie prítomnosti MAAE“. EÚ 8. októbra uviedla, že Rusko musí „plne stiahnuť svoje vojenské sily a vybavenie a vrátiť kontrolu“ nad jadrovou elektrárňou Ukrajine.

19:31 Železničná doprava na Kerčskom moste, spájajúcom Krymský polostrov s ruskou pevninou, sa v sobotu podvečer obnovila, uviedla v oznámení ruská spoločnosť Grand Service Express. Most pritom ráno poškodil výbuch. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Spoločnosť Grand Service Express, ktorá prevádzkuje dopravu medzi Moskvou anektovaným ukrajinským Krymom a Ruskom, uviedla, že z polostrova vyrazili podvečer dva vlaky a smerujú do Moskvy a Petrohradu.

18:53 Ukrajinské ozbrojené sily zaútočili na železničnú stanicu Karan v Andriivke.

18:01 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ruské jednotky delostrelectvom ostreľovali Charkov, Doneck, Záporoží, Dnepropetrovsk a Sumy.

17:29 Výbuch na Kerčskom moste je "obrovský úspech", ktorý poskytne Ukrajine náskok na bojisku dva, tri týždne, povedal v sobotu vojenský expert Michael Clarke pre britskú televíziu Sky News. Bezpečnostný analytik a odborník na obranu Clarke vysvetlil, že Kerčský most je "jediným spojením Ruska a Krymu, ktoré nevedie cez Ukrajinu" - pred vybudovaním mosta existovalo medzi oboma krajinami len slabé, obmedzené trajektové spojenie.

16:45 Ruské ministerstvo obrany sobotu vymenovalo generála Sergeja Surovikina za hlavného veliteľa vojsk  špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Ide o prvý prípad, keď všetky ruské sily na Ukrajine dostali  spoločného veliteľa. Surovikin od leta velil ruskej armáde na juhu Ukrajiny, dodáva agentúra AP.

15:51 Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste spájajúcom Rusko a Krymský polostrov sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy. Informuje o tom správa BBC. "V súčasnosti prebieha primárne posúdenie stavu infraštruktúry železničnej časti Krymského mosta, či je možné povoliť prejazd vlaku," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. "Podľa odborníkov" by sa mohla železničná doprava obnoviť v sobotu večer. Ruská agentúra Interfax v sobotu popoludní informovala o obnovení cestnej dopravy na nepoškodenej časti cestného mosta.

15:32 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), dozorný orgán OSN, v sobotu znovu vyzvala na vytvorenie ochrannej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a odsúdila nočné ostreľovanie jej elektrického vedenia ako "príšerne nezodpovedné". Informoval o tom portál britského denníka Guardian. Ostreľovanie pretrhlo elektrické vedenie, ktoré zásobuje elektrinou chladiace systémy ukrajinskej jadrovej elektrárne, okupovanej ruskými vojakmi, uviedol portál s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters.

Viac o téme: DekrétRuskoJaponskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu