Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové informácie o výbuchu na Kerčskom moste: Práca ukrajinských tajných služieb? Americkí analytici to povedali jasne!

(Zdroj: Twitter/ Kyiv Independent/ Photocredit: Maxar Technologies)

KYJEV - Sobotňajšiu explóziu na Kerčskom moste spájajúcom anektovaný Krymský polostrov s Ruskom údajne zorganizovali ukrajinské tajné služby. S odvolaním sa na nemenovaného, vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa o tom informoval The New York Times. Škody na moste zaznamenala na satelitných snímkach aj americká spoločnosť Maxar Technologies.

Aktualizácia 20:30 Putin obvinil zo sobotňajšieho výbuchu na Kerčskom moste ukrajinskú tajnú službu. Zároveň označil ich čin za teroristický. Podľa ruských vyšetrovateľov za výbuchom a požiarom neďalekého vlaku je bomba v kamióne. Podľa ich informácíi majú vraj aj trasu vozidla a podozrivých. „Niet pochýb. Je to teroristický čin, ktorého cieľom bolo zničiť kritickú civilnú infraštruktúru v Ruskej federácii,“ povedal Putin.

Svoj názor na sobotný výbuch povedal aj šéf vyšetrovacieho výboru Alexander Bastrykin. Ten informoval o podozrivých, ktorí boli zapojení do prípravy akcie. „Zistili sme trasu toho kamióna. Je to Bulharsko, Gruzínsko, Arménsko, Severné Osetsko, Krasnodar. Zistili sme prepravcu a bolo možné identifikovať podozrivých medzi tými, ktorí mohli teroristický útok pripraviť,“ povedal Bastrykin.

Incident podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) spôsobí len krátkodobý výpadok v zásobovaní, pravdepodobne však posilní logistické problémy Ruska.

Archívne VIDEO Kľúčová cesta na Krym v plameňoch

 

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch (Zdroj: Facebook/Роисся24)

Ukrajinské tajné služby podľa nemenovaného zdroja The New York Times vyslali na most nákladné vozidlo s nastraženou bombou. To zodpovedá oficiálnej verzii udalostí, ktorú po explózii zverejnili ruské úrady.

"Pokiaľ nebude opravený, zrútený pruh cestného mosta obmedzí presuny ruskej armády, a niektoré ruské jednotky sa budú musieť istý čas spoliehať na trajekty. Ruské sily budú mať pravdepodobne stále možnosť prepravovať ťažkú vojenskú techniku po železnici. Ruskí predstavitelia však podľa všetkého posilnia bezpečnostné kontroly všetkých vozidiel cestujúcich cez most, čo spôsobí ďalšie meškania pri presune ruského vojenského vybavenia, personálu a zásob na Krym," píše sa v analýze ISW.

Analytici tiež poznamenali, že Kremeľ pravdepodobne vinu za nedostatočnú ochranu mosta aj iné neúspechy ruskej armády zvalí na ruské ministerstvo obrany, a odvráti tak rozhorčenie Rusov od ruského prezidenta Vladimira Putina. Ministerstvo obrany, ktoré v sobotu vymenovalo nového veliteľa zodpovedného za ruské sily nasadené na Ukrajine, sa k incidentu na Kerčskom moste doteraz nevyjadrilo a je možné, že sa tak rozhodlo z nariadenia Kremľa.

Spravodajský portál Meduza uviedol, že Putinova administratíva do ruských médií vrátane štátnych agentúr vyslala odporúčanie, ako o incidente správne informovať. Návod podľa serveru zahŕňa dôraz na to, že most explózia nezničila, ale len poničila cestu a časť železničnej trate, alebo že už začali práce na oprave a že spojenie Ruska s Krymom zabezpečuje trajekt.

Viac o téme: UkrajinaVojnaKerčský prielivKerčský mostVýbuch na Kerčskom moste
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu