Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Expert prekvapil: Vojna na Ukrajine môže byť pre svet požehnaním, v tomto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

ŽENEVA - Dôsledky ruského vpádu na Ukrajinu môžu byť požehnaním v boji proti klimatickým zmenám, pretože štáty donúti k úsporám energií a investíciám do obnoviteľných zdrojov. V utorok to povedal šéf Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Petteri Taalas, napísala agentúra DPA. WMO vo svojej novej správe zároveň uviedla, že čoraz dlhšie a intenzívnejšie sucha ohrozujú produkciu energie vo vodných elektrárňach a ukazujú na nutnosť vsadiť skôr na výrobu elektriny zo slnka a z vetra.

"Z hľadiska klímy môžeme vojnu proti Ukrajine vnímať ako požehnanie," povedal Taalas. V krátkodobom horizonte síce podľa neho konflikt spôsobí väčšie vyťaženie uhoľných elektrární, dlhodobo však povedie k úsporám energií a k odklonu od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom, ktoré štátom umožnia nezávislosť od dovozu surovín. 

Expert prekvapil: Vojna na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hrozí riziko nedostatku vody

WMO vo svojej správe ale upozornila na nespoľahlivosť výroby elektriny, ku ktorej je potrebné veľké množstvo vody. Nejde len o vodné elektrárne, ale aj o tepelné a jadrové elektrárne, ktoré vodu používajú na chladenie. Už dnes sa podľa organizácie 15 percent všetkých jadrových elektrární nachádza na miestach, kde môžu byť s dostatkom vody problémy. Tento podiel narastie počas najbližších dvadsiatich rokov na štvrtinu. Riziko nedostatku vody hrozí pre dlhšie obdobia sucha spôsobené klimatickými zmenami aj u tretiny tepelných elektrární a desatiny vodných elektrární.

Viac o téme: EnergieOtepľovanieNásledkyVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu