Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NATO je v pozore: Ruské stíhačky vnikli do vzdušného priestoru nad Poľskom, ohrozili dve krajiny

Unikajúci plyn z poškodeného potrubia Nord Stream v Baltskom mori. Zobraziť galériu (2)
Unikajúci plyn z poškodeného potrubia Nord Stream v Baltskom mori. (Zdroj: SITA/AP/Danish Defence Command, Getty Images)

BALTSKÉ MORE – Situácia v Európe nie je kritická len pre vojnu na Ukrajine. Od minulého týždňa sa k nej pridal problém so sieťou potrubí Nord Stream. Rusom to zrejme nestačí a snažia sa NATO ešte viac vyprovokovať. Na vojenskej základni Kaliningrad pri pobreží Baltského mora pristáli dve ruské stíhačky, ktoré sa ale počas letu ocitli vo vzdušnom priestore NATO a bez ohlásenia.

O prítomnosti ruských bojových lietadiel vo vzdušnom priestore NATO informovali talianske vzdušné sily, ktoré poukázali na štyri stíhačky nad územím Poľska. Talianske letectvo (Aeronautica Militare) zdieľalo na sociálnej sieti Twitter obrázok dvoch stíhačiek "Scramble", ktoré sa podľa popisu mali zúčastniť na kontrole vzdušného priestoru Poľska. Štyri ruské bojové lietadlá narušili poľský vzdušný priestor Poľska a Švédska v čase, keď mali namierené na vojenskú základňu v Kaliningrade, uvádzalo sa v správe. 

K incidentu došlo v čase vysokého napätia medzi Ruskom a Západom, najmä vďaka úspešnej obrane Ukrajiny, ktorá v poslednej dobe opäť získava späť zabraté územia, uvádza Newsweek. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno pohrozil, že pokiaľ to bude nutné, Rusko použije v bojoch na Ukrajine jadrové zbrane. 

Medzinárodné letecké dni SIAF: Rozlúčili sa so stíhacími lietadlami MiG-29 (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Nestalo sa to po prvý raz 

Dôstojník z NATO Matthias Eichenlaub sa k incidentu vyjadril, že talianske bojové lietadlá sú pridelené na kontrolu vzdušného priestoru v okolí Baltského mora. "Lietadlá NATO už takmer pravidelne zachytávajú vo svojom vzdušnom priestore ruské lietadlá. Rusko očividne nedodržiava medzinárodné zmluvy," dodal  Eichenlaub. 

NATO je v pozore:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril podporu Ukrajine v jej snahe získať späť územia držané ruskými silami. "Ukrajinci majú právo získať späť územia, o ktoré prišli počas vojny. My ich v tom budeme podporovať. Pokus o anexiu z ruskej strany na tom nič nemení. NATO sa nestane obeťou jadrového vydierania. V opačnom prípade by aj iné krajiny s jadrovým arzenálom mohli dosiahnuť, čo chcú " vyjadril sa Stoltenberg.  

Ukrajinské úspechy 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno prehovoril o vojenských úspechoch, ktoré jeho sily dosiahli proti Rusom. "Ukrajinská armáda postupuje rýchlym tempom na juhu krajiny. Od ruského pseudoreferenda boli oslobodené desiatky miest a obcí v Chersonskej, Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti," dodal. 

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl zverejnil na svojej facebookovej stránke svoje najnovšie odhady ruských strát. Príspevok uvádza, že od začiatku vojny stratilo Rusko do dnešného dňa 61 330 vojakov.

Viac o téme: StíhačkyVzdušný priestorRuskoKaliningradUkrajina v krízeVojna na UkrajineBalstké more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu