Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie napätie v Európe: Na hranici Kosova to vrie, priživuje sa na tom aj Rusko

Blokádu na ceste neďaleko kosovsko-srbskej hranice sa podarilo čiastočne uvoľniť Zobraziť galériu (3)
Blokádu na ceste neďaleko kosovsko-srbskej hranice sa podarilo čiastočne uvoľniť (Zdroj: profimedia.sk)

PRIŠTINA - Kosovská vláda kvôli napätiu na kosovsko-srbskej hranici o mesiac odložila plánované pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné na vstup alebo odchod z krajiny. Nariadenie platí od včerajška. O odklade v pondelok na Twitteri informoval kosovský premiér Albin Kurti. Etnickí Srbi v pondelok večer odstránili barikády a blokády, ktorými od nedele protestovali proti pôvodným plánom kosovskej vlády.

"V spolupráci s našimi zahraničími partnermi sa zaväzujeme odložiť účinnosť rozhodnutí o registračných značkách a vstupných a výstupných dokladoch na hraničných priechodoch so Srbskom o 30 dní. Podmienkou je, že budú odstránené všetky barikády a plne obnovená sloboda pohybu," napísal Kurti. Podľa neho sú demonštrácie riadené z Belehradu, čo srbská vláda odmieta. Nariadenia majú novo nadobudnúť platnosť 1. septembra.

Etnickí Srbi v nedeľu večer na severe Kosova zablokovali cesty v blízkosti dvoch kľúčových hraničných priechodov Jarinja a Brnjak so Srbskom. Podľa agentúry Reuters tiež strieľali na policajtov. Kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla uviedol, že pri nočných stretoch na severe Kosova bolo zranených 11 ľudí a poškodených niekoľko policajných a iných automobilov.

Sveçla neskôr večer oznámil, že barikády boli odstránené a prevádzka na hraničných priechodoch Jarinje a Brnjak obnovená. "Ako sme oznámili, po odstránení barikád a zaistení slobody pohybu pre našich občanov sme posunuli realizáciu rozhodnutia na dátum 1. septembra 2022," napísal minister. "Vítame rozhodnutie Kosova odložiť nariadenie na 1. septembra. Očakávame, že všetky blokády budú okamžite odstránené," napísal na twitteri šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a uviedol, že podobné problémy majú byť vyriešené cez dialóg sprostredkovaný EÚ. 

Ďalšie napätie v Európe:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Celková bezpečnostná situácia je v obciach v severnom Kosove napätá," uviedla vo vyhlásení misia KFOR vedená Severoatlantickou alianciou. Misia má asi 3770 vojakov z troch desiatok krajín a jej úlohou je zmierňovať pretrvávajúce napätie medzi väčšinovými kosovskými Albáncami a menšinovými Srbmi. KFOR podľa agentúry DPA tiež uviedla, že je v prípade ohrozenia stability pripravená zasiahnuť. Jej príslušníci podľa Reuters dohliadali na rozoberanie barikád. 

Ďalšie napätie v Európe:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Súčasné spory sa točia okolo pôvodne na dnešok plánovanej požiadavky. Cestujúcim prichádzajúcim zo Srbska mali byť vymenené srbské doklady za nové identifikačné preukazy vydané Prištinou s platnosťou na tri mesiace, ktoré by slúžili na vstup a odchod z krajiny. Okrem toho malo účinnosť nadobudnúť nové nariadenie týkajúce sa evidenčných značiek. Táto politika zodpovedá dlhodobej praxi, ktorú Belehrad uplatňuje voči kosovským občanom navštevujúcim Srbsko. Podľa Prištiny ide o recipročné opatrenia, pretože vozidlá s kosovskou značkou si pri príchode na srbské územie tiež musia značku zmeniť. 

Česká republika je náš najbližší politický aj hospodársky partner, uviedol Korčok (archívne video)

Česká republika je náš najbližší politický aj hospodársky partner, uviedol Korčok (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na hraničnom priechode Merdare dnes kosovské úrady začali vydávať Srbom pri vstupe do Kosova trojmesačné identifikačné preukazy, bez ktorých sú ich srbské občianske preukazy na kosovskom území neplatné. Prevádzka je tu podľa RTS plynulá. Prechod Merdare vo východnom Kosove leží - na rozdiel od Brnjaku a Jarinje - mimo oblasti obývanej kosovskými Srbmi, ktorí tak nemajú možnosť opatrenia blokovať barikádami. Priština už v minulosti nakrátko prestala na kosovské územie púšťať automobily so srbskou registračnou značkou, čo vlani na prelome septembra a augusta vyvolalo niekoľkodennú srbskú blokádu na hraničných priechodoch s Kosovom.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a s tým aj napríklad jeho právo na registráciu áut. Belehrad preto už od vyhlásenia kosovskej nezávislosti v roku 2008 nepúšťa vozidlá s kosovskou značkou na územie Srbska a vyžaduje od vodičov, aby si ju vymenili.

Väčšina krajín Európskej únie Kosovo uznáva, avšak Rusko a Čína, ktorí sú spojencami Srbska, nie. EÚ sa snaží sprostredkovať dialóg medzi oboma balkánskymi susedmi už viac ako desať rokov, ale zatiaľ sa jej nepodarilo dosiahnuť normalizáciu vzťahov. Premiér Kurti uviedol, že Kosovo formálne požiada o členstvo v Európskej únii do konca roka 2022, a to napriek obavám z vyhrotenia vzťahov so Srbskom, ktoré sa o členstvo v EÚ tiež usiluje. Moskva v nedeľu večer Kosovo obvinila z "provokácií", píše DPA. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová uviedla, že vývoj na kosovsko-srbských hraniciach je len "ďalším dôkazom zlyhania sprostredkovateľskej misie EÚ".

Viac o téme: HraniceBlokádaRuskoSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu