Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO pozorne monitoruje napätie medzi Srbskom a Kosovom: Misia KFOR je pripravená zasiahnuť

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v stredu poobede v bruselskom sídle NATO stretol s prezidentom Srbskej republiky Aleksandrom Vučičom a následne na separátnom stretnutí privítal aj kosovského premiéra Albina Kurtiho, informuje spravodajca TASR.

Stoltenberg obom lídrom povedal, že víta možnosť pokračovať v diskusiách zameraných na riešenie nedávneho napätia v severnom Kosove a na srbsko-kosovských hraniciach. "Situácia sa zlepšila, ale všetky strany by mali ukázať zdržanlivosť a vyhýbať sa násiliu a zabrániť ďalšej eskalácii napätia," odkázal Stoltenberg počas tlačovej konferencie. Potvrdil, že NATO aj naďalej pozorne monitoruje situáciu v tomto regióne a pripomenul, že mierová misia KFOR pod taktovkou NATO, sa uskutočňuje podľa mandátu OSN.

Konštruktívny dialóg je jediný spôsob, ako vyriešiť spory

"Ak by bola ohrozená stabilita, misia KFOR je pripravená zasiahnuť. A prijme všetky potrebné opatrenia pre zaistenie bezpečného prostredia a slobodu pohybu pre všetkých obyvateľov Kosova," uviedol Stoltenberg.

Albin Kurti a Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Albin Kurti a Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys))

Podľa jeho slov konštruktívny dialóg je jediný spôsob, ako vyriešiť spory medzi oboma stranami. Vhodnou platformou na nájdenie riešenia, ktoré rešpektuje práva všetkých komunít, je dialóg medzi Belehradom a Prištinou podporovaný EÚ. Pri tejto príležitosti privítal rozhovory medzi oboma stranami, ktoré sa v Bruseli uskutoční vo štvrtok (18.8).

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že spolu s Vučičom hovorili aj o "brutálnej vojne Ruska proti Ukrajine", pričom spomenul, že je dôležité, aby sa medzinárodné spoločenstvo jednotne postavilo proti nevyprovokovanej ruskej agresii a podnikalo kroky, ktoré presvedčia Rusko, aby túto vojnu ukončilo.

Viac o téme: NATOSrbskoJens StoltenbergKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu