Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Český hydrometeorologický ústav zvýšili výstrahu pred horúčavami: V noci očakávajú búrky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondelok zvýšil výstrahu pred vysokými teplotami v západnej časti Česka a vydal tiež varovanie pred silnými búrkami na celom území. Tie by sa mali vyskytnúť v noci z pondelka na utorok.

V časti Ústianskeho, Stredočeského a Plzenského kraja vyhlásili meteorológovia vysoký stupeň nebezpečenstva v súvislosti s teplotami, ktoré tam môžu prekročiť 34 stupňov Celzia. Na zvyšnom území Česka platí výstraha nižšieho stupňa. Do odvolania zostáva v platnosti aj varovanie pred vznikom požiarov.

Výstraha pred prívalovým dažďom

Český hydrometeorologický ústav tiež vydal výstrahu pred prívalovým dažďom, ktorá platí na celom území Českej republiky. "V pondelok večer a v noci na utorok budú od západu postupovať cez naše územie prehánky a búrky, v Čechách miestami s nárazom vetra okolo 70 km/h a krupobitím," uviedol ČHMÚ.

Prívalový dážď môže rozvodniť malé toky a zatopiť podchody, podjazdy či pivnice. "Je potrebné dbať na bezpečnosť najmä s ohľadom na nebezpečenstvo zásahu bleskom a úrazu padajúcimi a poletujúcimi predmetmi," upozorňujú meteorológovia. Pri šoférovaní v búrke zároveň odporúčajú znížiť rýchlosť jazdy. Búrky by mali podľa Českého hydrometeorologického ústavu v priebehu noci slabnúť.

Viac o téme: ČeskoHorúčavyBúrkyTeplotyMeteorológoviaVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu