Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po silných dažďoch došlo v Tirolsku a v Číne k zosuvom bahna: Medzi zranenými je aj Slovák

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

INNSBRUCK - Dve osoby vrátane slovenského občana utrpeli zranenia v noci na sobotu v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, kde došlo po silných dažďoch a krupobitiu k záplavám, zosuvom bahna a poškodeniu domov. Najviac zasiahnuté boli obce Fulpmes, Neustift a Mieders v alpskom údolí Stubaital. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informuje agentúra APA.

Najmenej dve vozidlá zachytil prúd vody a skál v priemyselnej časti obce Fulpmes, kde bahno pokrylo asi 100 metrov cesty. Auto, v ktorom sa nachádzali 26-ročný Slovák a 24-ročná Rakúšanka, stiahol príval bahna, ktorý ich niekoľko metrov ťahal údolím. Hasičom sa však dvojicu podarilo vyslobodiť a previezli ich do nemocnice v meste Innsbruck.

V obci Neustift poškodila voda a bahno 20 domov a hotelov

Časť ďalšieho vozidla našli záchranári v koryte rieky Ruetz. Vodičom bol 60-ročný miestny farár, ktorý je nezvestný. Pátranie v sobotu popoludní prerušili dovtedy, kým nenastanú vhodné podmienky. V dôsledku prúdu bahna došlo vo Fulpmes k poškodeniu jedného mosta a tiež k strhnutiu ďalšieho mosta v priemyselnej zóne. V noci museli takisto na niekoľko hodín uzavrieť cestu v údolí. V obci Neustift poškodila voda a bahno 20 domov a hotelov.

Hasiči zaznamenali celkovo takmer 200 výjazdov pre zlé počasie

Vo viacerých častiach obce došlo aj k výpadku prúdu. V údolí Oberbergtal podmylo valiace sa bahno cestu, čo spôsobilo, že zhruba 120 ľudí zostalo uviaznutých v horskej chate Franza Sennna a v sobotu popoludní ich evakuovali vrtuľníkom. Hasiči zaznamenali počas noci na sobotu celkovo takmer 200 výjazdov pre zlé počasie, a to najmä v okrese Innsbruck-Land. Príslušníci zásahových síl boli v nasadení aj počas soboty a zriadený bol aj krízový štáb.

Pri zosuve pôdy v banskom komplexe v Číne prišlo o život desať ľudí

Desať obetí na životoch a sedem ľahko zranených si v sobotu vyžiadal zosuv pôdy v komplexe uhoľnej bane v provincii Kan-su na severozápade Číny. S odvolaním sa na televíziu CCTV o tom informovala agentúra AFP. K nehode došlo v sobotu o 11.15 h miestneho času. Podľa správy agentúry AFP zo soboty večera (SELČ) boli už záchranárske práce ukončené. "Prebieha vyšetrovanie s cieľom zistiť príčiny nehody," uviedla CCTV.

K banským nehodám v Číne dochádza pomerne často

Hoci o banskej lokalite bolo poskytnutých málo informácií, mesto Paj-jin, kde k nešťastiu došlo, bolo založené v 50. rokoch 20. storočia na ťažbu medi. Terén, kde sa ťaží, je tam sčasti horský a sčasti púštny, doplnila AFP. AFP konštatovala, že k banským nehodám v Číne dochádza pomerne často najmä kvôli porušovaniu bezpečnostných predpisov. V posledných desaťročiach sa však bezpečnosť v ťažobnom sektore zlepšila, ale lepšia je aj medializácia závažných nehôd, aké sa kedysi skôr prehliadali.

Viac o téme: PočasieZosuvy pôdyTirolskoSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu