Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Užite si posledné chvíle tepla: Blížia sa silné BÚRKY a dážď, udrú už o pár hodín! Platia výstrahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak patríte k milovníkom horúčav, máte posledné hodiny na to, aby ste si ich užili. Pre tých, ktorí sa nevedia dočkať vytúženého ochladenia, máme zasa dobré správy. Už dnes večer k nám dorazia prvé búrky a s nimi aj nižšie teploty. Jeden extrém v podobe neznesiteľného tepla môže však rýchlo vystriedať druhý v podobe silných a ničivých búrok a intenzívneho dažďa.

„Po sobotňajšom ochladení sa v nedeľu 3.7. obnovil prílev teplého vzduchu od juhozápadu do našej oblasti a teplota vystúpila na 28-30 °C už aj na Orave. V Banskobystrickom a Košickom kraji chýbali len desatiny k 35 °C. Prílev teplého vzduchu do našej oblasti pokračuje aj dnes a túto hodnotu sme už dnes zaznamenali na staniciach Kamenica nad Hronom, Dudince, Dolné Plachtince a Rimavské Brezovo, pričom teplota ešte trochu stúpne,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Archívne video: Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína

Západným Slovenskom sa prehnala silná búrka: Výrazná blesková aktivita a lejaky! Takto to vyzeralo v okolí Šamorína (Zdroj: Tip čitateľa)

Horúčavy však dlho nepotrvajú a studený front, ktorého prechod očakávajú večer, v noci a zajtra, postupne vlnu horúčav ukončí. Zmena nebude len lokálna ale dotkne sa takmer celého územia Slovenska. Počasie totiž začne ovplyvňovať studený front, ktorý sa k nám dostane počas noci a prinesie so sebou výdatné zrážky.

Ako upozornil portál imeteo.sk, studený front sa už teraz nachádza nad alpskou oblasťou, Českom a nad Rakúskom, kde sa začínajú vytvárať prvé zrážky a búrky. „V priebehu dnešného dňa sa začnú v alpskej oblasti vytvárať pomerne výrazné búrky. Meteorologická služba Estofex vydala varovanie 2. stupňa. Búrky tu totiž budú prinášať výdatné zrážky a aj väčšie krúpy,“ upozornili.

Užite si posledné chvíle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

K nám sa dostanú práve z Rakúska a Maďarska. Tie prvé by mohli podľa očakávaní prísť už vo večerných hodinách, západné Slovensko zrážky naplno zasiahnu počas utorka. Pripraviť sa treba na výdatnejší dážď. Zvyšok územia by mal daždivému počasiu čeliť potom v utorok večer a počas noci z utorka na stredu. „Juhovýchode bude horúce počasie ešte aj zajtra a tropický deň bude ojedinele ešte aj v stredu,“ uviedol SHMÚ. S výnimkou niektorých východných oblastí tiež platia na utorok takmer pre celé Slovensko výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Užite si posledné chvíle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Česi sú už v pohotovosti

Z dôvodu búrkovej činnosti sú už v pohotovosti v susednej Českej republike, kde ich počasie potrápilo posledné týždne už niekoľkokrát. Príchod búrok očakávajú na Morave a v Sliezsku, ale aj na východe a juhu Čiech dnes v popoludňajších až večerných hodinách. Ako upozornil portál novinky.cz, búrky môžu byť sprevádzané prívalovými dažďami. Na miestach, kde je pôda už nasýtená vodou, hrozí tiež vzostup hladín menších tokov.

Pre Vysočinu, Juhočeský a Juhomoravský kraj platia výstrahy od 15. hodiny. Od 18. hodiny potom aj pre zvyšok Moravy, Sliezka a väčšiu časť Pardubického kraja. Meteorológovia očakávajú, že behom krátkej chvíle môže spadnúť až 35 milimetrov zrážok.

Viac o téme: PočasieBúrkyOchladenieStudený frontVýstrahyLezo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu