Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obavy sa zatiaľ nenaplnili! Plynovodom Nord Stream 1 po údržbe opäť začal prúdiť plyn z Ruska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Po pravidelnej údržbe plynovodu Nord Stream 1 boli dnes ráno obnovené dodávky plynu. Agentúre DPA to potvrdil hovorca prevádzkovateľa Nord Stream AG.

Pred začiatkom desaťdňovej údržby boli dodávky na 40 percent kapacity plynovodu. Dnes bude prevádzka zatiaľ na 30 percentách kapacity zariadenia, napísal na twitteri šéf nemeckého regulátora siete Klaus Müller s odvolaním sa na údaje ruskej štátnej firmy Gazprom, ktorá je majoritným akcionárom prevádzkovateľa plynovodu.

ARCHÍVNE VIDEO Dobré správy pre Slovensko: V zásobníkoch máme dostatok plynu na ďalšiu vykurovaciu sezónu

Dobré správy pre Slovensko: V zásobníkoch máme dostatok plynu na ďalšiu vykurovaciu sezónu (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlavná trasa pre dodávky ruského zemného plynu do Európskej únie

Nord Stream 1 vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka a je hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do Európskej únie. Plynovod bol mimo prevádzky od 11. júla a najmä Nemecko vyjadrovalo obavy, že kvôli napätej situácii medzi Ruskom a Západom zavinenej inváziou ruských vojsk na Ukrajinu už by sa dodávky nemuseli obnoviť.

Hoci cez Nord Stream 1 prúdi plyn, MH musí riešiť energetickú bezpečnosť

Hoci plynovodom Nord Stream 1 vo štvrtok opäť začal prúdiť plyn, naliehavosti energetickej bezpečnosti musí Ministerstvo hospodárstva (MH) SR venovať maximálnu pozornosť. Vyhlásil to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO). Dodal, že úplné zastavenie dodávok plynu cez tento plynovod by pre Slovensko znamenalo obrovský problém. "V posledných týždňoch pracujem spolu s viacerými odborníkmi na koncepcii akčného plánu pre Slovensko, ktorého cieľom je, aby sme neboli závislí od ruských energií a aby sme nemuseli každú chvíľu tŕpnuť, či nám Rusi náhodou nezavrú kohútiky," doplnil Kremský v stanovisku.

Viac o téme: PlynPlynovodRuskoNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu