Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mnohé krajiny G20 odsúdili Rusko za inváziu na Ukrajinu, tvrdí po summite Indonézia

Na snímke ministri financií G20, guvernéri centrálnych bánk krajín G20 počas druhého dňa stretnutia 16. júla 2022 na ostrove Bali. Zobraziť galériu (2)
Na snímke ministri financií G20, guvernéri centrálnych bánk krajín G20 počas druhého dňa stretnutia 16. júla 2022 na ostrove Bali. (Zdroj: TASR/Made Nagi/Pool Photo via AP)

BALI – Mnohé krajiny zo skupiny G20 počas ministerských rokovaní týchto najväčších ekonomík sveta odsúdili inváziu Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na ukončenie vojny. V noci na nedeľu to v záverečnom vyhlásení uviedla hostiteľská Indonézia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Dvojdňové stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín G20 na ostrove Bali sa skončilo bez spoločného komuniké vzhľadom na nezhody s Ruskom. "Mnohí členovia sa zhodli, že oživenie svetového hospodárstva sa spomalilo a čelí vážnym problémom v dôsledku ruskej vojny proti Ukrajine," uvádza sa v indonézskom vyhlásení.

"Jeden člen vyjadril názor, že sankcie prispievajú k existujúcim výzvam," píše sa v dokumente v zjavnej narážke na Rusko, ktoré popiera zodpovednosť za súčasné globálne ekonomické ťažkosti. Zástupcovia krajín G20 sa tiež jednomyseľne nezhodli v otázke globálnej potravinovej krízy zhoršenej ruskou inváziou, pri ktorej hrozí miliónom ľudí v rozvojových štátoch hlad, uviedla AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

Pred týždňom sa na Bali konali rozhovory ministrov zahraničných vecí skupiny G20, z ktorých šéf ruskej diplomacie odišiel pre kritiku voči Moskve. Na ekonomické rokovania Rusko poslalo len námestníka ministra financií, pričom samotný minister sa zúčastnil virtuálne.

Viac o téme: SummitInváziaRuskoG20Vojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu