Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska únia sa snaží o dovoz ďalšieho plynu z Nigérie: Príprava na potenciálne zníženie dodávok z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LAGOS - Európska únia (EÚ) sa snaží o dovoz ďalšieho plynu z Nigérie, keďže sa blok pripravuje na potenciálne zníženie dodávok z Ruska. Uviedol to v sobotu (23. 7.) Matthew Baldwin, zástupca generálneho riaditeľa energetického oddelenia Európskej komisie. Informujeme na základe správy Reuters.

Baldwin sa tento týždeň stretol v Nigérii s predstaviteľmi najväčšieho afrického producenta ropy. Tí ho informovali, že Nigéria zlepšuje bezpečnosť v delte rieky Niger a plánuje po auguste znovu otvoriť plynovod Trans Niger, čo by prinieslo zvýšenie vývozu plynu do Európy. EÚ dováža 14 % z celkového importu skvapalneného zemného plynu (LNG) z Nigérie a existuje potenciál viac ako zdvojnásobiť tento objem, povedal Baldwin.

Krádeže a vandalizmus na potrubí

Ťažbu ropy a zemného plynu v Nigérii však komplikujú krádeže a vandalizmus na potrubí, takže terminál výrobcu skvapalneného plynu Nigeria LNG funguje len na 60 %. "Ak sa podarí dostať sa nad 80 %, mohol by byť k dispozícii ďalší na pre spotové zásielky do Európy," povedal Baldwin. Nigérijskí predstavitelia mu údajne povedali, aby sa o tom prišiel znova porozprávať koncom augusta, keď by sa v tomto smere mohol dosiahnuť skutočný pokrok. Vlastníkmi Nigeria LNG sú štátna ropná spoločnosť NNPC a koncerny Shell, TotalEnergies a Eni.

Členské štáty EÚ by mali od augusta do marca znížiť spotrebu plynu o 15 %

Európska komisia v stredu (20. 7.) uviedla, že členské štáty EÚ by mali od augusta do marca znížiť spotrebu plynu o 15 %. Cieľ by bol spočiatku dobrovoľný, ale v prípade, že Komisia vyhlási núdzový stav, bude povinný. Minulý rok vyviezla Nigéria do EÚ 23 miliárd kubických metrov (m3) plynu. To však pokles oproti 36 miliardám m3 v roku 2018, uviedol Baldwin.

Viac o téme: PlynRuskoNigériaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu