Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty ôsmy (21. júl 2022)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruskí vojaci sa údajne snažia získať prístup k strojovniam v blokoch ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, aby tam mohli rozmiestniť svoju armádnu techniku a zbrane. Podľa agentúry Unian to tvrdí ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje ukrajinské jadrové elektrárne. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:02  Ruská armáda si zrejme v nasledujúcich týždňoch urobí v bojoch na Ukrajine určitú operačnú prestávku, čo poskytne Kyjevu dôležitú príležitosť útočiť. Vo štvrtok to vyhlásil šéf britskej tajnej služby SIS, známej ako MI6, Richard Moore. Citoval ho portál denníka The Guardian. "Myslím si, že im (Rusom) dôjde para. Náš odhad je taký, že pre Rusov bude v najbližších niekoľkých týždňoch čoraz ťažšie dopĺňať ľudskú silu,"

20:29 Ukrajina a Rusko v piatok podpíšu dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Oznámila to vo štvrtok kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše agentúra AFP. Dohodu podpíšu podľa agentúry Reuters v istanbulskom paláci Dolmabahçe, niekdajšom sídle tureckých sultánov. Bude pri tom okrem Erdogana aj generálny tajomník OSN António Guterres.

19:12 New York Times: Riaditeľ CIA hovorí, že Putin verí, že USA zabudnú na Ukrajinu. C.I.A. Režisér William Burns povedal, že ruský diktátor Vladimir Putin verí, že USA budú trpieť „poruchou pozornosti“ a stratia záujem o vojnu na Ukrajine, informoval NYT. Správu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

18:27 Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská počas návštevy Spojených štátov uviedla, že ruská vojna na Ukrajine ovplyvnila aj jej rodinu a zmenila záujmy jej  malého syna. "Jediná vec, ktorú chce robiť, sú bojové umenia a naučiť sa používať pušku," uviedla Zelenská v stredajšom rozhovore pre americkú televíziu NBC. Zelenská povedala, že v súčasnej situácii môže ťažko nútiť deväťročného Kyryla, aby sa vrátil k umeniu a humanitným vedám. "Syn chodil pred vojnou do ľudového tanečného súboru. Hral na klavíri. Naučil sa anglicky."

18:06 Nové sankcie Európskej únie postihujúce dovoz ruského zlata, veľkú ruskú banku Sberbank, nacionalistický motorkársky gang Noční vlci a hercov podporujúcich prezidenta Vladimira Putina, považuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ako nedostatočné. Najnovšie sankcie posilňujú účinnosť doterajších šiestich balíkov sankcií EÚ proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine, schválilo vo štvrtok 27 členských štátov EÚ. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to ocenila na Twitteri ako "silný signál".

17:09 Je možné, že na Ukrajinu budú dodané západné vojenské lietadlá (americké stíhačky, ale aj švédske JAS 39 Gripen, francúzsky Rafale a európsky Eurofighter), o ktoré Volodymyr Zelenskyj žiada, povedal Charles Brown, šéf veliteľstva amerických vzdušných síl. Informuje Nexta. 

16:47 Takto vyzerá oslobodený štadión v Mariupole. Video priniesla Nexta.

16:12 Západ chcel vyvolať konflikt s Ruskom a preto vyvolal vojnu na Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovore pre agentúru AFP, v ktorom vyzval na ukončenie konfliktu na Ukrajine. "Vy ste podnietili túto vojnu a pokračujete v nej. Ak by Rusko vás, členov NATO, nepredbehlo, zorganizovali by ste sa a zasadili by ste mu úder," povedal bieloruský prezident.

15:49 Britská vláda pošle Ukrajine v nadchádzajúcich týždňoch ďalšiu vojenskú pomoc vrátane desiatok diel a viac ako 1600 protitankových zbraní. Oznámil to vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace, informujú denník The Guardian aj agentúra DPA. "Spoločne s našimi medzinárodnými partnermi zabezpečíme, aby mala Ukrajina nástroje na obranu svojej krajiny pred Putinovou nelegálnou inváziou," uviedol Wallace.

15:39 Rusko tvrdí, že Ukrajina tento týždeň dvakrát ostreľovala Záporožskú jadrovú elektráreň a iba so šťastím sa predišlo katastrofe. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Zacharovová povedala, že Ukrajinci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň z bezpilotného lietadla 18. a 20. júla. Chladiaci systém reaktora minuli "len o desiatky metrov""Len šťastím to neviedlo k poškodeniu zariadenia a ku katastrofe," uviedla Zacharovová. Kyjev sa podľa nej snaží vytvoriť "podmienky pre jadrovú katastrofu nielen na svojom území, ale v celej Európe".

15:22 Spravodajstvo: Rusko od 24. februára použilo až 60 % svojich raketových zásob. Podľa ukrajinského riaditeľstva pre spravodajstvo ministerstva obrany Rusko najčastejšie používalo riadené strely Kalibr, Kh-101 a Kh-555 a tiež balistické raketové systémy krátkeho doletu Iskander.  Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

14:53 Počet obetí ruského útoku na Charkov vzrástol na 3, ďalších 23 bolo zranených. Ruské sily ostreľovali 21. júla skoro ráno obytnú štvrť v Charkove pomocou raketometov Uragan. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

14:24 Bloomberg: Rusko plánuje do septembra anektovať pätinu Ukrajiny. Kremeľ sa chystá usporiadať takzvané „referendá“ na územiach okupovaných Ruskom, aby ich anektoval do septembra, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na anonymné zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Informoval o tom The Kyiv Independent. 

14:01 Firma "Evraz" Romana Abramoviča, ktorá poprela dodávku ocele pre ruské tanky, zásobuje ruskú armádu už viac ako 10 rokov, - medzinárodné združenie investigatívnych novinárov OCCRP. Informuje Nexta.  

13:55 Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu viac ako 1600 protitankových zbraní. Britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že krajina pošle na Ukrajinu v rámci najnovších dodávok zbraní aj množstvo delostreleckých zbraní, stovky bezpilotných lietadiel, protibatériové radarové systémy a viac ako 50 000 kusov munície.

13:30 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na svojom pravidelnom tlačovom brífingu povedala, že Ukrajina nevstupuje do mierových rokovaní s Ruskom pre pokyny, ktoré v tomto zmysle dostáva zo strany Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

"Americká administratíva zakazuje svojim zverencom v Kyjeve, aby čo len pomýšľali na rozhovory s nami, a očividne ich núti bojovať až do posledného Ukrajinca," povedala Zacharovová. Mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom sú zmrazené už od začiatku apríla. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bagatelizoval perspektívu ďalších rozhovorov v čase, keď ruské sily stále okupujú ukrajinské územie.

13:20 Rusi dovážajú ťažkú ​​vojenskú techniku ​​do Záporožskej jadrovej elektrárne. Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom uviedla, že Rusi priniesli do elektrárne najmenej 14 kusov ťažkej vojenskej techniky s muníciou, zbraňami a výbušninami.

13:05 Ďalšia obeť raketového útoku okupantov zahynula vo Vinnici je 20-ročná Olga Lisenko, ktorá zomrela v nemocnici. Mala popálený povrch tela na 98 %. Celkový počet obetí je 26 ľudí.

13:00 Rusko zaútočilo na Sumy v Černihivskej oblasti 900-krát od ústupu zo severu Ukrajiny. Podľa Štátnej pohraničnej stráže Rusko od začiatku apríla podniklo 900 útokov na severné oblasti Sumy a Černihiv, vrátane 50 leteckých útokov.

12:15 Pelosiová žiada Blinkena, aby označil Rusko za teroristický štát. Podľa zdrojov Politico predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová povedala ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi, aby označil Rusko za štátneho sponzora terorizmu, a varovala ho, že v opačnom prípade tak urobí Kongres.

11:55 EÚ sa dohodla na novom kole sankcií, zameriava sa na Sberbank a zakazuje dovoz ruského zlata. Očakáva sa, že nový balík sankcií EÚ proti Rusku bude formalizovaný neskôr 21. júla, informoval Politico. Zameria sa na ďalších 48 jednotlivcov, deväť skupín a firiem.

11:30 Ruské straty podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/NEXTA)

10:50 Dodávky plynu z Ruska do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 sa vo štvrtok obnovili po 10-dňovej údržbe. Ruský koncern Gazprom tiež naďalej pumpuje plyn do Európy aj cez Ukrajinu. Zároveň sa však zvýšil reverzný tok plynu cez plynovod Jamal smerom na východ z Nemecka do Poľska, ukázali údaje nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade. Gazprom si na štvrtok rezervoval transportnú kapacitu cez Ukrajinu v objeme 42,2 milióna kubických metrov (m3), uviedla ruská agentúra Tass. To je o 2,1 milióna m3 viac v v porovnaní s predchádzajúcim dňom, ale ani polovica z maximálneho možného objemu.

10:30 Podľa Pavla Kyrylenka, šéfa Doneckej oblastnej vojenskej správy, Rusi ostreľovali centrálnu časť mesta Bachmut. V Toretsku a Ivanivke rakety zasiahli súkromné ​​obytné budovy. Dve školy v Kramatorsku a Konstantinovke boli zničené.

10:00 Nedávne ruské ostreľovanie Charkova zabilo 1, 17 zranilo. Podľa starostu Ihora Terechova ruské jednotky opäť ostreľovali zastávky MHD v Charkove. Ranný útok z 21. júla zabil najmenej jedného civilistu a 17 zranil, pričom jeden z nich je v kritickom stave.

9:15 Ruské ostreľovanie zabilo 4, 11 zranilo v Charkovskej oblasti. Podľa Oleha Syniehubova ruské ostreľovanie zabilo troch civilistov vrátane 13-ročného dieťaťa v meste Charkov. Ďalšia osoba bola zabitá v okrese Bohodukhivskyi.

8:45 Rusko uprednostňuje dobytie kritickej infraštruktúry Ukrajiny v Donbase. Podľa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva táto kritická infraštruktúra zahŕňa elektrárne, ako je tepelná elektráreň Vuhlehirska.

8:20 V noci bol okres Nikopol v regióne Dnepropetrovsk opäť ostreľovaný z rakiet Grad: bolo vypálených asi 20 rakiet.

6:45 Ruská ofenzíva sa pravdepodobne skončí bez dobytia Slovianska, Bakhmuta. ISW uviedla, že ruské sily môžu dosiahnuť obmedzené územné zisky v Donbase severovýchodne od diaľnice E40, ale pravdepodobne sa im nepodarí obsadiť väčšie obývané oblasti ako Sloviansk a Bakhmut.

6:00 Ruská protivzdušná obrana sa neúspešne pokúša zostreliť rakety HIMARS letiace smerom k muničnému skladu v Skadovsku na Ukrajine, informuje poradca ministra vnútra Ukrajiny.

5:50 V Mykolajive počuť výbuchy. Starosta Mykolajiva Oleksandr Sienkevych informoval, že v noci 21. júla bolo v Mykolajive počuť silné výbuchy. Siréna náletu údajne zaznela okolo 3:00 ráno. Ďalšie informácie neboli poskytnuté.

Ruskí vojaci sa snažia dostať do strojovní jadrovej elektrárne

"Ruskí vojaci požadujú od správy ukrajinskej atómovej elektrárne, aby im otvorila strojovne v prvých troch blokoch. Chcú tam rozmiestniť celý svoj armádny arzenál," uviedol Enerhoatom. Dodal, že Rusi sa týmto spôsobom chcú poistiť, pretože sa "hrozne boja prekvapenia" zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Do strojární chcú podľa Enerhoatomu ruskí vojaci umiestniť tanky, nákladné automobily i zbrane s muníciou. Tým by sa ale zablokoval prístup k trom blokom pre požiarnu techniku. Energetická spoločnosť tiež upozornila, že pravidlá bezpečnosti popiera aj úmysel vojakov skladovať priamo v strojovniach blokov výbušné materiály.

Stále ju ale obsluhuje ukrajinský personál

Elektráreň ležiaca na brehu rieky Dnipro na juhovýchode Ukrajiny ruské sily ovládli na začiatku invázie, stále ju ale obsluhuje ukrajinský personál. Enerhoatom už skôr upozornil, že v areáli elektrárne je ruská ťažká vojenská technika a nákladné autá naložené zbraňami a výbušninami. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin navyše ruské sily obvinil, že využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň ako základňu na odpaľovanie rakiet, ktorými ostreľujú okolité oblasti Ukrajiny.

Na Ukrajine zomrelo 15-tisíc ruských vojakov, ranených je trojnásob, povedal šéf CIA

Počas ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo na 15.000 ruských vojakov a trikrát toľko ich bolo ranených, odhaduje riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Tento odhad je ešte vyšší ako čísla, ktoré pravidelne zverejňujú ukrajinské médiá. Značné straty podľa amerického činiteľa utrpela aj Ukrajina. O Burnsovom prejave na bezpečnostnej konferencii v americkom Aspene informovala agentúra Reuters.

Podľa Ukrajiny za päť mesiacov od začiatku vojny predstavuje ruské straty 38.750 mužov. Moskva údaje o stratách na životoch považuje za štátne tajomstvo a zverejňuje ich len veľmi zriedka. Na konci marca priznal Kremeľ 1351 zabitých ruských vojakov.

Burns uviedol, že hromadenie ruských síl v Donbase aspoň zatiaľ naznačuje, že sa ruská armáda poučila zo svojich chýb na začiatku vojny a z obliehania Kyjeva. "V niektorých ohľadoch sa ruská armáda dostala späť do pohodlnejšej pozície - využíva svoje prevahy a palebné sily na veľké vzdialenosti, aby ukrajinské ciele efektívne ničila a kompenzovala slabiny, ktoré ruská armáda stále má," cituje Burnsa agentúra DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu