Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Príde vám inflácia na Slovensku odstrašujúca? Skúste sa pozrieť do Turecka či na trojcifernú Venezuelu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA/CARACAS - Medziročná miera inflácie na Slovensku je najvyššia od júna 2000 a už štvrtý mesiac za sebou rastie dvojciferným tempom. Jej hodnota sa dostala už na aktuálnych 13,2 %. Mnohí už majú príliš hlboko do peňaženky, aby vôbec tieto informácie sledovali, ale jedným dychom treba povedať, že zďaleka nezažívame z tohto hľadiska to najhoršie. Stačí sa pozrieť do Južnej Ameriky či do neďalekého Turecka.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Je to skutočne tak. Medziročná miera inflácie je u nás už najvyššia za posledných 22 rokov a už štvrtý mesiac len narastá. Rástli ceny takmer všetkých položiek spotrebného koša, medzimesačne naďalej najmä potraviny, pohonné hmoty a stavebné materiály zohľadnené v imputovanom nájomnom. Tempo ich rastu síce počas mája spomalilo na 2,4 % (v máji 3,8 %), ale komodity s najvýraznejším podielom v spotrebe domácností rástli naďalej pomerne dynamicky. No stále mohlo byť aj horšie. Svedčia o tom posledné správy zo zahraničia.

V Turecku zažívajú inflačné peklo

Svoje by o tom mohlo hovoriť také Turecko, ktoré môže len snívať o tom, že by malo infláciu na úrovni 13,2%. Ich úroveň inflácie je totiž ďaleko vyššia. Svedčia o tom posledné ukazovatele webu Trading Economics aj správy zo zahraničia. Turecko je totiž ďaleko pred nami a ich inflácia už dosahuje 76,62%. Tu sa to však nekončí a miestna opozícia a niektori novinári tvrdia, že číslo bolo ešte dvojnásobne vyššie! Vyvodzujú si to aj z nedávneho zvýšenia cien ropy a plynu.  

Príde vám inflácia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tradingeconomics.com)

Viac o tom písal web The Guardian. Tamojší minister financií Nureddin Nebati sa pokúsil odvrátiť kritiku vládneho zaobchádzania s ekonomikou, keď minulý týždeň povedal, že spotrebiteľské ceny začnú klesať do konca roka. "Sľubujem vám a prezidentovi, že v decembri zaznamenáme pokles inflácie," povedal Nebati.

Hyperinflácia vo Venezuele

Ďalšou krajinou, ktorá je na tom ešte horšie, ako Turecko, je Venezuela. Tá sa nie v inflácii, ale v hyperinflácii topí už od obdobia dávno pred vojnou na Ukrajine, ktorá tam zrejme len mierne ovplyvnila situáciu. Hyperinflácia tam vybublala po politických konfliktoch ešte v roku 2016 a odvtedy zažíva väčšinou len nepretržitý nárast. Súčasná miera inflácie tak je neuveriteľných 167,15%.

Verte alebo nie, toto číslo vo Venezuele zrejme vítajú, keďže v apríli boli na tom s vyše 222-percentnou hyperinfláciou ešte horšie. Ide teda o medzimesačný pokles.

Astronomické čísla, aké si u nás ani nevieme predstaviť

Vo Venezuele však nejde o žiadnu novinku pokiaľ ide o dvojciferné hodnoty inflácie. Tie sa históriou krajiny ťahajú už od osemdesiatych rokov. Krajina takto pred rokom dosahovala pre nás až astronomické hodnoty inflácie na úrovni 2507,9%, čo je hodnota, ktorú si u nás nevieme ani predstaviť. Vrchol vo Venezuele zažili v roku 2018, keď hodnota dosiahla 65 374,08%.

V porovnaní so súčasným stavom teda už ide o značný pokles inflácie, aj keď na naše pomery je jej výška stále alarmujúca.

Príde vám inflácia na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tradingeconomics.com)

Viac o téme: InfláciaTureckoVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu