Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Petr Gazdík rezignuje na post ministra školstva: Stretával sa s kontroverzným podnikateľom

Petr Gazdík
Petr Gazdík (Zdroj: Facebook/ Petr Gazdík )

PRAHA - Minister školstva Petr Gazdík (STAN) rezignuje k 30. júnu na funkciu vo vláde. Skončí aj ako podpredseda hnutia Starostovia a nezávislí (STAN). Oznámil to dnes na svojom twitterovom účte. Médiá v posledných dňoch upozorňovali na jeho styky s podnikateľom a lobistom Michalom Redlom, ktorý patrí medzi obvinených v kauze pražského dopravného podniku.

Gazdík uviedol, že sa necíti ničím vinný, nechce ale rozkolísať vládu a koalíciu na prahu predsedníctva v Európskej únii, ktoré na Česko pripadá v druhej polovici roka. Pôjde o prvú zmenu vo vláde Petra Fialu (ODS) od decembrového vymenovania. V prípade Gazdík nepatrí medzi podozrivých, podľa médií sa ale stretol s Redlom v zabezpečenej kancelárii, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali cez zašifrovaný telefón. Gazdík kontakty nepoprel, vylúčil ale, že by Redl nejako zasahoval do jeho politických krokov či rozhodovania STAN. "Moje styky s niektorými ľuďmi však vrhajú tieň aj na hnutie STAN. Nechcem rozkolísať vládu ani koalíciu na prahu predsedníctva EÚ," vysvetlil svoju rezignáciu.

Polícia tvrdí, že organizovaná skupina desiatky obvinených systematicky obsadila kľúčové pozície v dopravnom podniku tak, aby dosadení spriatelení manažéri mohli ovplyvňovať rôzne výberové konania s cieľom získať od víťazných firiem úplatky. Do skupiny patril aj bývalý námestník pražského primátora Peter Hlubuček (STAN). Gazdík uviedol, že sa v kauze necíti akokoľvek vinný. "Nič zlé som nevykonal. Informácie, ktoré postupne unikajú z vyšetrovacieho spisu do médií, však stavajú vládu a STAN do nepriaznivého svetla, čomu chcem zabrániť," dodal. Pri ďalšom prejednávaní kauzy sa podľa neho naplno ukáže, že sa ho kriminálny prípad nijako netýka.

Styky z Redlem považuje za chybu. "Alebo naivitu, čo je u politika tiež chyba. To je všetko, čím sa cítim byť vinný. Určite nie účasťou na zločineckom spolčení. Nič som neukradol, nikomu som neprihral žiadny biznis," dodal. Minister školstva by mal byť podľa neho nespochybniteľným vzorom. "Odchádzam nerád od začatej práce," dodal.

Prvý z Fialovej vlády 

Gazdík oznámil, že skončí aj ako podpredseda STAN. Zo štvorice radových podpredsedov zvolených na vlaňajšom sneme tak zostane Starostom iba podpredsedníčka snemovne Viera Kovářová. V marci na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, posledný z podpredsedov Veslav Michalik pred týždňom náhle zomrel. Predseda STAN Vít Rakúšan tento týždeň oznámil, že navrhne konanie jesenného predčasného snemu, funkciu šéfa hnutia bude obhajovať. Gazdík je prvým ministrom, ktorý skončí vo Fialovej vláde. Prezident Miloš zeman vymenoval kabinet vlani 17. decembra, zostava koalícií Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátov sa STAN potom získala dôveru snemovne v polovici januára.

Gazdíkova rezignácia bola podľa koaličných partnerov jediný možný krok

Vicepremiér Bartoš považuje Gazdíkovu rezignáciu za jediné možné riešenie, kontakty s "hlavou zločineckej organizácie" označil v ČT za desivé. Na rokovaní so STAN aj v rámci celej vládnej koalície je podľa neho teraz potrebné rokovať o tom, aby vláda bola od júla, keď začína jej predsedníctvo, kompletná. "Je dobré, že Petr Gazdík zo svojich väzieb na Michala Redla vyvodil zodpovednosť. Voličom sme sľúbili zmenu. Tá spočíva aj v tom, že pre politika platí v takto závažných prípadoch prezumpcia viny," napísala ČTK Pekarová Adamová. Podotkla, že podobného postupu nebola minulá vláda pod vedením Andreja Babiša (ANO) schopná.

Vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) napísal, že rezignácia bola jedinou správnou možnosťou, ak sa chce terajší kabinet odlíšiť od minulej "profikorupčnej" vlády. "Sľúbili sme zmenu, a to dodržíme. Politici ANO, ktorí sa teraz falošne pohoršujú, asi zabudli, že majú na čele obžalovaného vodcu, ktorý má škandálov plnú skriňu," uviedol s odvolaním sa na Babiša na twitteri Válek. Predseda poslancov KDU-ČSL Marek Výborný na twitteri uviedol, že Gazdíkov krok má jeho veľký rešpekt. "Nebolo zvykom sa k podobným veciam postaviť čelom. Je to výraz politickej kultúry úplne inej kategórie ako predtým. Teraz je dôležité nájsť pre kľúčový rezort školstva kvalitného nástupcu. Vzdelávanie je naďalej prioritou," napísal.

Viac o téme: DemisiaPetr GazdíkSTANMichal Redl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu