Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vstup Fínska a Švédska do NATO nie je jednoduchý: Spor s Tureckom zdržuje proces

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

HELSINKI - Spor okolo žiadostí Fínska a Švédska o vstup do NATO sa možno nepodarí vyriešiť do nadchádzajúceho summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutoční koncom júna v Madride. Počas návštevy Fínska to v nedeľu vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informovala agentúra AFP.

Tradične neutrálne Fínsko a Švédsko v máji, v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine, oficiálne požiadali o vstup do NATO. Začiatok prístupových rokovaní však zablokovalo Turecko, ktoré tieto dve severské krajiny obviňuje z toho, že poskytujú podporu a útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Stoltenberg sa ešte začiatkom júna vyjadril, že by chcel celú záležitosť vyriešiť ešte do summitu NATO, ktorý sa uskutoční 28.-30. júna v Madride. V nedeľu však svoje tvrdenie korigoval s tým, že madridská schôdzka lídrov nebola nikdy chápaná ako konečný termín na urovnanie sporu.

Turecko má námietky

"Rád by som, aby sa to vyriešilo čo najskôr," povedal Stoltenberg na nedeľňajšej spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom. Predstavitelia a členovia Aliancie podľa neho "tvrdo pracujú", aby našli riešenie pre "legitímne" obavy Turecka. Tieto obavy sa podľa Stoltenberga týkajú najmä hrozby terorizmu a vývozu zbraní. "V žiadnej členskej krajine NATO nedošlo k toľkým teroristickým útokom ako v Turecku," zdôraznil.

Fínsko aj Švédsko vyjadrili nad nečakanými námietkami tureckej vlády prekvapenie. Tvrdia, že Ankara ich úvahy o členstve v NATO podporovala a svoj postoj zmenila až po tom, ako o vstup oficiálne požiadali. Žiadosť o členstvo v NATO musí jednomyseľne schváliť všetkých 30 členských štátov Aliancie. "Pozícia Turecka nás prekvapila," zopakoval v nedeľu fínsky prezident Ninistö. Helsinki však podľa neho pristupujú k tureckým obavám so všetkou vážnosťou.

Stoltenberg v pondelok odcestuje z Fínska do susedného Švédska, kde sa stretne s tamojšou premiérkou Magdalenou Anderssonovou.

Viac o téme: SummitNATOŠvédskoJens StoltenbergFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu