Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Ukrajina oddnes zastavuje tranzit plynu do Európy cez stanicu Sochranovka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, bude od stredy 11. mája zastavený. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. Správu sme prevzali z agentúr Reuters a Bloomberg.

GTSOU na svojej internetovej stránke informoval, že od stredy 11. mája 7.00 h miestneho času už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy."Spoločnosť opakovane informovala (ruský plynárenský koncern) Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl a vyzvala na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však neboli vypočuté," dodala ukrajinská firma.

Sochranovka zabezpečuje prepravu tretiny plynu do Európy

Podľa GTSOU by sa objem plynu určený pre Sochranovku (stanica zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy) mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža, čo by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov. Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že "technologicky nie je možné" presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 % ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža. Požiadavky na prepravu ruského plynu do Európy cez stanicu Sudža dosiahli v stredu takmer 72 miliónov kubických metrov (m3). V utorok dosiahol celkový objem ruského plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy 95,8 milióna m3.

Požiadavky na tranzit plynu do Európy klesli na nulu 

Požiadavky na tranzit plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, pre stredu padli na nulu, ukázali údaje ukrajinského prevádzkovateľa plynovodov GTSOU. Kyjev už v utorok (10. 5.) varoval, že dodávky touto trasou sa zastavia. Cez tranzitný bod Sochranovka sa prepravuje približne tretina plynu, ktorý cez Ukrajinu smeruje do Európy.

Vojna prvýkrát narušila dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu

Tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, sa v stredu zastavil. To je prvýkrát, čo ruská invázia spôsobila narušenie dodávok cez Ukrajinu. Ceny plynu v Európe kolíšu, keď obmedzenie dodávok ruského plynu vykompenzovali iné faktory, ako sú teplé počasie či dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). 

Doteraz ruský plyn aj napriek vojne normálne prúdil do Európy cez ukrajinské územie cez oba vstupné body Sochranovka aj Sudža, aj keď objemy boli väčšinu času nižšie, než predpokladajú tranzitné kontrakty.

Dodávky cez Ukrajinu na Slovensko cez hraničný bod Veľké Kapušany, čo je hlavná tranzitná trasa do Európy, by podľa aktuálnych údajov mali klesnúť o 18 % na najnižšiu úroveň od 30. apríla. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci zmazal predchádzajúce zisky a o 9.29 h SELČ sa na burze v Amsterdame predával so stratou 1,4 % po 97,40 eura za megawatthodinu.

Viac o téme: PlynTranzitRuskoUkrajinaStanica Sochranovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu