Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty siedmy (11. máj 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienko)

KYJEV - Najmenej jednu obeť a osem zranených si v utorok večer vyžiadalo ostreľovanie okolia juhoukrajinského mesta Záporožie ruskými jednotkami. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:27 Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je po troch dňoch výpadku opäť prístupná užívateľom. Internetový portál, ktorý je kópiou populárneho amerického YouTube, v pondelok vyradil masívny kybernetický útok. O obnovení prevádzky v stredu večer informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie od prevádzkovateľa stránky.

21:11 Ukrajina Rusku navrhla výmenu ťažko zranených obrancov mariupolských oceliarní Azovstal za ruských vojnových zajatcov. Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters.

20:52 Predstaviteľ poľskej vlády v stredu potvrdil správy, že poľské veľvyslanectvo v Moskve postriekali páchatelia červenou farbou. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

20:23 Senát českého parlamentu prijal v stredu rezolúciu, ktorou uznáva zločiny páchané ruskými silami na Ukrajine za genocídu ukrajinského ľudu.

20:04 Proruskí separatisti v meste Doneck vo východoukrajinskom regióne Donbas v stredu oslavovali ôsme výročie svojvoľne vyhlásenej nezávislosti od Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

19:24 Samozvaná Donecká a Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny v stredu oznámili, že zablokovali prístup k sociálnym sieťam Facebook a Instagram, čím sa pripojili k politike Ruska, ktoré tieto americké sociálne siete zakázalo už skôr. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:57 Hlavná železničná stanica v českej metropole Praha, kam stále prichádzajú Ukrajinci, ktorí utiekli zo svojej krajiny pred ruským bombardovaním, začína dosahovať svoje limity. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu.

18:38 Ukrajina bude pociťovať dôsledky ruskej vojny 100 rokov, a to najmä pre nevybuchnutú muníciu v ukrajinských mestách, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:37 Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) a poľský prezident Andrzej Duda sa na stredajšom stretnutí zhodli na tom, že podporujú jednotný prístup Európskej únie voči ruskej invázii na Ukrajine, ale aj sankcie voči Rusku.

18:17 Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin prirovnal v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí k propagandistickej mašinérii, ktorú v časoch druhej svetovej vojny skonštruoval nacistický minister propagandy Joseph Goebbels. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:51 Predstavitelia ukrajinského pluku Azov, ktorý bráni Mariupol, veria, že ukrajinská armáda má možnosť prelomiť blokádu mariupolských oceliarní Azovstal a zachrániť odtiaľ vyčerpaných a zranených obrancov. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal predstaviteľ pluku Illja Samojlenko. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes naopak zopakovala skoršie tvrdenia Kyjeva, že prelomenie blokády Mariupolu vojenskými prostriedkami nie je v súčasnej dobe možné.

17:37 Zakladajúca členka ruskej protestnej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová utiekla z Ruska po tom, ako jej moskovský súd v apríli zmenil zvyšok ročného podmienečného trestu na reálne väzenie s tým, že porušila podmienky trestu. Informovala o tom v stredu stanica Slobodná Európa.

Skupina Pussy Riot
Zobraziť galériu (6)
Skupina Pussy Riot  (Zdroj: SITA)

17:16 Ukrajinsko-české obchodné záujmy má upevniť novo vzniknutá komora. Na založenie dal impulz prezident Holandsko-českej obchodnej komory Pavel Iványi. Komora začína s desiatimi členmi, v rokovaní je zapojenie desiatok ďalších spoločností. Prezidentom komory sa stal Petr Krogman, vlastník česko-ukrajinskej poľnohospodárskej firmy Agromino. Vznik Ukrajinsko-českej obchodnej komory (UKRCHAM) podporuje veľvyslanectvo Ukrajiny, ktoré bude zastúpené v jej predstavenstve. Iványi o tom dnes informoval v tlačovej správe.

16:50 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo poľského veľvyslanca Krzysztofa Krajewského, oznámil poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva obliali červenou farbou demonštranti protestujúci proti vojne na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:07 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú "bezprostredné šance na mierovú dohodu". Zároveň dodal, že Organizácia Spojených národov sa v súčasnosti obáva globálneho nedostatku potravín. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

15:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že vojne s Ruskom by sa predišlo, keby jeho krajina bola predtým členom Severoatlantickej aliancie. Povedal to počas videohovoru so študentmi z parížskej univerzity Sciences Po. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a denníka The Guardian.

15:34 Český prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanom vstup do ukrajinských ozbrojených síl. Rozhodnutie ešte musí podpísať predseda vlády Petr Fiala. V stredu to na Twitteri oznámil prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, na ktorého sa odvolal portál iDNES.cz.

15:25 Ukrajina sa chystá súdiť prvého ruského vojaka, a to za vraždu neozbrojeného šesťdesiatdvaročného civilistu v Sumskej oblasti. Obvinenia odovzdala generálna prokuratúra súdu, oznámila dnes agentúra Unian. Obvineným je dvadsaťjedenročný vojak z elitnej 4. gardovej tankovej Kantemirovskej divízie, ktorá je posádkou v Moskovskej oblasti pri ruskom hlavnom meste. V ukrajinských médiách sa predtým objavilo iba krstné meno obvineného - Vadim.

15:01 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. 

14:49 - Platforma solidarity sa v stredu zaviazala sledovať a implementovať spoločný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi a podporovať potenciálne obete medzi tými, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine.

14:00 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že vojna na Ukrajine nebude trvať navždy, no zároveň poznamenal, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sa podľa neho v bezprostredne blízkej budúcnosti zrejme neuskutočnia. Uviedol to vo Viedni na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, píše agentúra Reuters.

13:50 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že o osude juhoukrajinskej Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia. Reagoval tak na vyhlásenie predstaviteľa proruskej kolaborantskej správy v Chersone, ktorý predtým avizoval, že požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorí sčasti okupujú ruské invázne sily.

13:30 Pápež František sa v stredu na konci generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra stretol s manželkami dvoch bojovníkov pluku Azov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo pri Svätej stolici v Ríme.

Pápež František
Zobraziť galériu (6)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

"Požiadali sme ho (pápeža), aby prišiel na Ukrajinu, porozprával sa s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom a povedal mu, aby ich (bojovníkov) nechal odísť," povedala novinárom následne Prokopenková, ktorú citovala agentúra AFP. "Veríme, že toto stretnutie nám dá šancu zachrániť ich životy. Sme pripravení na kroky pápeža, jeho delegácie, naši vojaci sú pripravení byť evakuovaní do tretej krajiny," poznamenala.

12:55 Predstaviteľ proruskej kolaborantskej správy v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily. "Bude podaná žiadosť, aby sa Chersonská oblasť stala plnohodnotným subjektom Ruskej federácie," povedal v stredu novinárom Kyrylo Stremousov, zástupca šéfa proruskej vojenskej a civilnej správy oblasti a predseda tzv. výboru na záchranu Chersonskej oblasti. 

11:45 Ruský prezident Vladimír Putin by sa mohol uspokojiť so získaním východnej časti Ukrajiny, myslí si Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany. Celkom iste sa bude chcieť vyhnúť opotrebovávacej vojne, napísal Petráš.

11:30 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za nebezpečnejšieho, než bol nemecký nacistický vodca Adolf Hitler či sovietsky líder Josif Vissarionovič Stalin. Napísal to v článku, ktorý vyšiel v britskom denníku The Daily Telegraph.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu