Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Litovský minister to povedal otvorene: Odstránenie Putina od moci je jediná cesta, ako ochrániť Západ

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis
Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis (Zdroj: TASR/AP Photo/Mariam Zuhaib)

VILNIUS - Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis si myslí, že odstránenie ruského prezidenta Vladimira Putina od moci je jediný spôsob, ako ochrániť Západ a jeho spojencov pred budúcimi hrozbami zo strany Moskvy. Šéf litovskej diplomacie to uviedol v rozhovore pre agentúru AP, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

Landsbergis sa v rozhovore vrátil aj k Putinovmu prejavu, ktorý preniesol v pondelok, v Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, na Červenom námestí v centre Moskvy. Hodnotil ho ako "neveľmi nadšený" a poukázal aj na zachmúrené tváre prítomných generálov a ďalšie znaky, ktoré možno považovať za dôsledky zlyhania tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.

Putin môže byť ešte nebezpečnejší

Napriek tomu si Landsbergis myslí, že takto frustrovaný Putin môže byť ešte nebezpečnejší a že jediným spôsobom, ako eliminovať jeho hrozbu, je odstrániť od moci Putina i súčasný režim v Rusku. Landsbergis vysvetlil, že kým bude pri moci v Rusku režim, ktorý má v úmysle viesť vojny mimo ruského územia, štáty v jeho okolí budú v nebezpečenstve. Keďže namiesto súčasného Putina môže povstať "iný Putin", treba, aby došlo k zmene celého režimu, tvrdil litovský minister.

Litva je jedným z troch pobaltských štátov, ktoré sa spomedzi spojencov NATO zrejme najviac obávajú možného zámeru Ruska dostať ich znova pod vládu Moskvy.

Litva sa teší spolupráci s NATO

Podľa Landsbergisa sa Litva teší podpore, ktorú jej a ďalším krajinám na východnom krídle aliancie poskytli spojenci z NATO. Povedal však, že Litva spolu s ďalšími pobaltskými krajinami - Estónskom a Lotyšskom - budú na stretnutí lídrov aliancie, ktoré sa uskutoční koncom júna v Madride, naliehať na alianciu NATO, aby posilnila vzdušnú a námornú obranu, ako aj trvalé rozmiestnenie jednotiek aliancie na území pobaltských krajín.

Parlament prijal rezolúciu označujúcu inváziu na Ukrajinu za genocídu

Litovský parlament v utorok jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu označuje za genocídu a Rusko za "štát podporujúci a páchajúci terorizmus". Text dokumentu tiež viní ruské ozbrojené sily z toho, že sa "úmyselne a systematicky zameriavajú na civilné ciele". Informuje o tom spravodajská stanica CNN.

Litovský jednokomorový parlament Seimas v rezolúcii nazýva "rozsiahlu ozbrojenú agresiu - vojnu - proti Ukrajine zo strany ozbrojených síl Ruskej federácie a jej politického a vojenského vedenia... za genocídu ukrajinského ľudu".

Ruská armáda podľa znenia rezolúcie masovo pácha na Ukrajine vojnové zločiny vrátane vraždenia, mučenia a znásilňovania civilistov. Cieľom Moskvy je podľa litovských poslancov úplne alebo čiastočne zničiť ukrajinský národ. Parlament vo Vilniuse vyzval tiež na zriadenie medzinárodného súdneho tribunálu, ktorý by preskúmal obvinenia, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinLitvaVojna na UkrajineGabrielius Landsbergis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu