Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Na prokremeľskom médiu sa dnes objavili šokujúce príspevky: Putin musí zúriť!

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Na hlavnej stránke prokremeľského média Lenta.ru sa dnes objavilo viac ako desať príspevkov kritizujúcich prezidenta Vladimira Putina, a to aj ako paranoidného diktátora, ktorý rozpútal vojnu proti Ukrajine. A v tej nebudú víťazi, len porazení.

Na vzápätí zmazané príspevky upozornil server Mediazona, ktorý je v Rusku zakázaný. Podľa neho nešlo o útok hackerov, ale o protest v redakcii. Protivojnové slogany sa dnes na krátko objavili aj na niektorých ruských televízoroch, napísal server BBC.

Zmazané príspevky, zachytené v archíve, mali titulky "Putin rozpútal jednu z najkrvavejších vojen 21. storočia", "Vladimir Putin sa premenil na úbohého diktátora a paranoika", "Ruská elita je chorá nepotizmom a pätolízačstvom", "Putina a jeho poradcu čaká väzenie" či "Vojnou sa ľahšie zamaskujú fiaská v ekonomike". Príspevky sa začínali upozornením, že daný materiál nebol schválený vedením. K ich zverejneniu sa prihlásili vedúci ekonomickej rubriky Jegor Poljakov a redaktorka Alexandra Mirošnikovová.

VIDEO Na prokremeľskom médiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Lenta.ru bola v minulosti súčasťou holdingu Afiša-Rambler, ktorého majiteľ Alexander Mamut v marci 2014 prepustil šéfredaktorku Galinu Timčenkovú. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo cenzúrny úrad Roskomnadzor varoval Lenta.ru kvôli rozhovoru s jedným z vodcov ukrajinskej organizácie Pravý sektor, označovanej v Rusku za neonacistickú. Časť redakcie na čele s Timčenkovou potom založila server Meduza so sídlom v lotyšskej Rige. 

Protivojnový slogan si dnes mohli podľa serveru BBC prečítať aj ruskí užívatelia takzvaných šikovných televízorov, ktorí sa chceli pozerať na prenos osláv Dňa víťazstva z Červeného námestia v Moskve. V zozname kanálov na televíziách sa na krátky čas zmenili názvy jednotlivých programov, a to aj pri veľkých staniciach ako Prvý kanál, Rossija-1 alebo NTV Plus. Namiesto mien týchto kanálov sa na obrazovkách objavil totožný nápis: "Na vašich rukách je krv tisícov Ukrajincov a stoviek zavraždených detí. Televízie a úrady klamú. Nie vojne."

Viac o téme: DiktátorRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu