Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fínsky výbor pre obranu odporučil požiadať o vstup do NATO

Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.
Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli. (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

HELSINKI - Výbor fínskeho parlamentu pre obranu v utorok odporučil, aby Fínsko požiadalo o prijatie do Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra APA.

Výbor svoje odporúčanie zdôvodnil slovami, že vstup do NATO je tou najlepšou možnosťou ako zaistiť bezpečnosť štátu, ktorý zdieľa s Ruskom 1300-kilometrovú hranicu. Členstvo Fínska v NATO by podľa výboru totiž výrazne prispelo k tomu, aby sa krajina nestala cieľom agresie zo strany Ruska, píše denník Kurier. Vo štvrtok má svoj osobný názor ohľadom prípadného členstva v NATO zverejniť fínsky prezident Sauli Niinistö a očakáva sa, že následne svoju pozíciu ohlási aj premiérka Sanna Marinová.

Členom NATO nie je ani Švédsko

Fínsko rovnako ako susedné Švédsko nie jej členskou krajinou NATO, avšak v oboch krajinách prebiehajú v súvislosti s ruskou ofenzívou na Ukrajine intenzívne diskusie o vstupe Aliancie. Podpora verejnosti v oboch krajinách pre takýto krok v poslednej dobe výrazne vzrástla. APA pripomína, že ďalšie severské štáty - Dánsko, Nórsko a Island sú členmi NATO.

Viac o téme: VstupOdporúčanieNATOFínskoVýbor pre obranu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu