Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty štvrtý (28. apríl 2022)

09:17 Ruské tajné služby sa snažia destabilizovať situáciu v separatistickom Podnestersku a odradiť Moldavsko od podpory Ukrajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo vyhlásení.

Podnesterské úrady zároveň ohlásili ďalší bezpečnostný incident: z Ukrajiny bola podľa nich ostreľovaná pohraničná dedina. Kyjev vyjadruje obavy, že ruské sily sa chystajú územia neuznávanej proruskej republiky Podnestersko používať na podnikanie ďalších útokov na Ukrajinu.

08:49 Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí vytvára medzinárodný tím expertov, ktorý by mal koordinovať evakuáciu civilistov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. Tím OSN by mal pri takejto evakuácii, ak sa ju vôbec podarí uskutočniť, spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). 

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrýva asi 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov.

"(Ruský) prezident v princípe súhlasil so zapojením OSN a MVČK do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole," uviedol Stéphane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa po utorkovom stretnutí šéfa OSN s Vladimirom Putinom.

07:18 Poľsko požiadalo Európsku úniu o finančné prostriedky na starostlivosť o milióny vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra DPA, pre nemecké médiá uviedol, že jeho krajina sa stará o zranených vojakov z Ukrajiny a otvorila svoju náruč pre 2,5 milióna utečencov.

Dodal, že Poľsko potrebuje peniaze na zvládnutie tohto úsilia, ale EÚ doteraz "neposkytla ani cent". Turecko dostalo počas poslednej utečeneckej vlny miliardovú podporu, a takú si zaslúži teraz aj Poľsko, tvrdí Morawiecki.

06:17 Kanadská Dolná snemovňa podporuje návrh na uznanie Putinových zverstiev počas invázie na Ukrajinu za genocídu.

06:02 Spojené štáty už dodali Ukrajine viac ako polovicu zo sľúbených deväťdesiatich 155 mm húfnic. Zbrane dorazili do krajiny, uviedol hovorca Pentagonu John Kirby. Uviedol tiež, že tento týždeň bola ukončená úvodná fáza výcviku 50 ukrajinských vojakov.

Ruská armáda zabila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili kapitulovať, tvrdia USA

Spojené štáty tvrdia, že majú vierohodné informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa v Doneckej oblasti. V stredu to podľa stanice CNN na pôde OSN povedala zvláštna vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková. Násilie je podľa nej systematické a nie je výsledkom činov jednotlivcov.

"Teraz máme vierohodné informácie, že ruská vojenská jednotka operujúca v okolí Donecku popravila Ukrajincov, ktorí sa pokúšali vzdať, namiesto toho, aby ich vzala do väzby," povedal Van Schaacková. "Ak by to bola pravda, išlo by sa o porušenie základnej zásady vojnového práva: zákazu hromadnej popravy civilistov a bojovníkov, ktorí sú hors de combat (mimo boja) z dôvodu kapitulácie, zranení alebo iných foriem zneschopnenia," dodala.

USA majú podľa van Schaackovej aj vierohodné správy o mučení, o sexuálnom násilí na ženách a dievčatách ao ľuďoch zabitých na spôsob popravy so zviazanými rukami. Množstvo informácií podľa nej naznačuje, že "zverstvá nie sú výsledkom zbehlých jednotiek alebo jednotlivcov; skôr odhaľujú hlboko znepokojujúci vzorec systematického zneužívania vo všetkých oblastiach, kde sa ruské sily angažujú." Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára.

Ruskému vojenskému a politickému vedeniu odkázala, že USA ich počínanie naďalej pozorne sledujú a povolajú ich na zodpovednosť, uviedol ruskojazyčný web stanice BBC. Van Schaacková stojí od marca na čele úradu, ktorý zaisťuje odborné poradenstvo ministerstvu zahraničia USA a americkým diplomatom v otázkach súvisiacich s vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Úrad tiež koordinuje postoj USA k súdom, ktoré stíhajú osoby zodpovedné za tieto trestné činy.

Ukrajinská Chersonská oblasť prejde od mája na rubeľ

Chersonská oblasť na Ukrajine, od marca okupovaná ruskými jednotkami, začne od 1. mája ako svoju menu používať ruský rubeľ, povedal ruskej agentúre RIA Novosti ruskými jednotkami dosadený predstaviteľ regiónu. Prechodné obdobie bude trvať nanajvýš štyri mesiace, potom tu ukrajinské hrivny prestanú platiť.

"Od 1. mája sa presúvame do rubľovej zóny," povedal Kirill Stremousov, podpredseda vojensko-civilnej správy regiónu. Po prechodnom období "prejdeme na výhradné vysporiadanie v rubľoch," dodal. O vyhlásení písala aj americká stanica CNN však s dodatkom, že tvrdenie nie je možné overiť.

Rusko chce podľa Kyjeva v Chersone usporiadať referendum o vzniku novej odštepeneckej republiky po vzore dvoch proruských separatistických útvarov na východe krajiny - Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Na začiatku tohto týždňa ruskí vojaci podľa ukrajinskej správy obsadili budovu radnice. V noci na dnešok boli v centre Chersonu počuť výbuchy.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu