Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Policajti zo Slovenska sú už na Ukrajine: Dokumentujú podozrenia z vojnových zločinov

Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči
Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

BRATISLAVA - Slovenskí policajti sú už na Ukrajine, kde budú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov. Informovala o tom v stredu polícia na sociálnej sieti.

"Na Ukrajinu odišli kriminalistickí technici spolu so súdnymi lekármi. Ide o historický okamih, keď poskytujeme takúto pomoc inej krajine," uviedla polícia. "Chcel by som sa poďakovať všetkým policajtom, ktorí prejavili odvahu a odhodlanie ísť do vojnou zmietanej krajiny. Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli objasniť veci, ktoré sa tam stali," zdôraznil prvý policajný viceprezident Branko Kišš.

 

IDENTIFIKÁCIA TIEL NA UKRAJINE: POMOCNÚ RUKU PODÁVA AJ SLOVENSKÁ POLÍCIA A EXPERTI Na výzvu Kyivského a Kharskovského...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, April 27, 2022

Podľa polície na výzvu kyjevského a charkovského kriminalistického ústavu a pod záštitou ukrajinského ministerstva spravodlivosti sa 26. apríla uskutočnilo online rokovanie za okrúhlym stolom, na ktorom sa zúčastnilo 120 zástupcov z 25 krajín vrátane zástupcov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (PZ) SR. Išlo o výmenu skúseností, postupy a potencionálne potreby ukrajinskej forenznej komunity pri identifikácii obetí vojnového konfliktu.

"Najväčší priestor v diskusii sa venoval DVI (Disaster Victim Identifiction) tímom nasadzovaným po celom svete najmä v súvislosti s hromadnými nešťastiami a prírodnými katastrofami s veľkým množstvom obetí, ktoré je potrebné identifikovať. Pôsobia i v miestach bývalých vojnových konfliktov, ako sú Rwanda, Mali alebo Kosovo. V rámci Fondu pre vnútornú bezpečnosť 2021 až 2027 Kriminalistický a expertízny ústav PZ predložil návrh projektu, ktorého cieľom je vytvorenie slovenského národného DVI tímu," dodala polícia. 

Viac o téme: VojnaZločinyPolícia SlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu