Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty štvrtý (28. apríl 2022)

17:54 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) vyzvalo vo štvrtok na zriadenie ad hoc medzinárodného trestného súdu, ktorý by bral na zodpovednosť páchateľov ruskej agresie proti Ukrajine. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v správe pre médiá uviedlo, že jeho členovia sú "zhrození pokračujúcou agresívnou vojnou vedenou Ruskou federáciou proti Ukrajine", ako aj správami o "zverstvách voči civilistom spáchanými ruskými jednotkami".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

17:26 Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje desiatich ruských vojakov pre podozrenia, že sa v meste Buča blízko metropoly Kyjev dopustili vojnových zločinov. Informuje o tom agentúra AFP.

V Buči po stiahnutí ruských jednotiek našli mŕtve telá v civilnom oblečení. "Desať vojakov 64. motorizovanej pešej brigády ruských ozbrojených síl, súčasť 35. armády, je podozrivých z krutého zaobchádzania s civilistami i ďalšieho porušovania zákonov a pravidiel vojny," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra.

17:03 Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin obvinil vo štvrtok Spojené štáty a Poľsko, že majú v pláne získať sféru vplyvu na Ukrajine. Je to zatiaľ najsilnejší signál Moskvy, že vojna sa môže skončiť núteným rozdelením Ukrajiny medzi Západ a Rusko. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Sergej Naryškin
Zobraziť galériu (6)
Sergej Naryškin  (Zdroj: SITA)

Šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Naryškin sa odvolal na nezverejnené spravodajské informácie, ktoré podľa neho ukazujú, že USA a Poľsko, teda spojenci z NATO, plánujú obnoviť kontrolu Poľska nad časťou západnej Ukrajiny.

16:40 Zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov vo štvrtok opäť apeloval na svetových lídrov, aby našli spôsob, ako zachrániť civilistov a pomôcť vojakom, ktorí bránia oceliarne Azovstaľ v meste Mariupol zovretom v obkľúčení ruských jednotiek.

Kapitán Sviatoslav Palamar (39) to uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters z oceliarne, ktorá je poslednou baštou obrancov prístavného mesta na juhu Ukrajiny. "Pokiaľ sme tu a držíme obranu... mesto nie je ich," vyhlásil Palamar. Informoval, že v okolí stále zúria ťažké boje a neustále ich bombardujú.

16:14 Bulharský premiér Kiril Petkov vo štvrtok navštívil ukrajinské mesto Boroďanka neďaleko Kyjeva, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Predseda vlády na mieste vyjadril nádej, že bulharskí zákonodarcovia na budúci týždeň odsúhlasia vojenskú pomoc Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

"Nemôžeme byť ľahostajní. Nemôžeme povedať, že ide o ukrajinský problém. Nemôžeme povedať, že niektorí ľudia umierajú, ale nás to nezaujíma," povedal v Boroďanke Petkov a odmietol argumenty niektorých bulharských politikov, ktorí tvrdia, že odmietnutie vojenskej pomoci Ukrajine by prinieslo rýchlejšie ukončenie bojov v tejto krajine.

15:57 Biely dom navrhol vo štvrtok využiť zaistený majetok ruských oligarchov na kompenzáciu škôd spôsobených vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Umožnilo by to "prevod výnosov z prepadnutého majetku kleptokratov na Ukrajinu na nápravu škôd spôsobených ruskou agresiou", spresnil vo vyhlásení Biely dom.

15:33 Na námestí v meste Kamianske v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti umiestnili ľudia 217 hračiek na pamiatku rovnakého počtu detí, ktoré zahynuli v rusko-ukrajinskom konflikte. TASR správu prevzalo od britskej spravodajskej stanice Sky News.

"217 ukrajinských detí sa už nikdy nebude hrať na ihrisku, jazdiť na bicykli ani žiadať svoju mamu o kúpu novej hračky," uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. "Ich životy nemilosrdne pohltila strašná vojna. Je nemožné to odpustiť, pretože smrť detí sa neodpúšťa," dodal.

14:52 Včera večer ruské jednotky zhadzovali masívne mnohotonové letecké bomby a delostrelectvom strieľali na vojenskú poľnú nemocnicu nachádzajúcu sa v závode Azovstal v Mariupol , kde sú zadržiavaní zranení.

14:16 Rusko ukradlo viac ako 2000 umeleckých diel z múzeí v Mariupole. Podľa Petra Andriushchenka, poradcu starostu Mariupolu, medzi ukradnuté umelecké diela patria obrazy Ivana Aivazovského a Arkhip Kuindzhi, pôvodom z Mariupolu, staroveké ikony a medaily.

14:03 Od začiatku vojny prišli do Poľska viac ako 3 milióny Ukrajincov .

13:55 Úrady ukrajinského Mariupolu bijú na poplach kvôli nehygienickým podmienkam v tomto spustošenom prístavnom meste, ktoré podľa nich predstavujú "smrteľné nebezpečenstvo" pre zvyšných obyvateľov, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Mariupolská mestská rada v aplikácii na zasielanie správ Telegram uviedla, že v meste môžu vypuknúť "epidémie v dôsledku chýbajúceho centralizovaného zásobovania vodou a kanalizácie, rozkladu tisícov tiel pod troskami, katastrofálneho nedostatku pitnej vody a potravín".

13:42 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak deklaroval, že "Ukrajina sa bude brániť akýmkoľvek spôsobom", aj "údermi na vojenské sklady a základne". Podľa agentúry AFP to naznačuje priame útoky na zariadenia tohto typu ruskom území.      

Podoľak v úvode svojho tvítu citoval amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že "Ukrajina sa musí sama rozhodnúť, či zaútočí na ruské vojenské zariadenia". "Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zabíja tam civilistov. Ukrajina sa preto bude brániť akýmkoľvek spôsobom, vrátane úderov na sklady a základne ruských vrahov. Svet toto právo (Ukrajiny) uznáva," zdôraznil poradca ukrajinského prezidenta.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu