Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty štvrtý (28. apríl 2022)

13:17 Nemecký parlament vo štvrtok veľkou väčšinou hlasou podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde, ktorá sa už 64. deň bráni voči ruskej vojenskej agresii. Poslanci Spolkového snemu (Bundestagu) schválili uznesenie, ktoré predložila trojica strán vládnucej koalície sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza spoločne s opozičnými konzervatívcami. Za hlasovalo 586 zákonodarcov, 100 bolo proti a sedem sa zdržalo.

13:01 Rusko vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie nad "teroristickými činmi" v Moskvou podporovanom separatistickom regióne Podnestersko, vyhlásenom na časti územia Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou.

"Sme znepokojení eskaláciou napätia v Podnestersku," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na brífingu v Moskve, pričom poukázala na správy o streľbe a výbuchoch. Dodala, že Rusko tieto akcie považuje "za teroristické činy zamerané na destabilizáciu situácie v regióne". Moskva podľa nej očakáva ich dôkladné a objektívne vyšetrenie.

12:37 Rusko plánuje pozvať vybraných zahraničných novinárov na prehliadku obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Informovala o tom britská televízia Sky News s odvolaním sa na spravodajský web Ukrajinska pravda.

Prehliadka sa má konať vo štvrtok. Na akciu, označovanú Kyjevom za propagandistickú, boli pozvaní západní novinári lojálni Moskve. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí ich vyzvalo, aby sa na nej nezúčastnili. Podľa Ukrajinskej pravdy budú novinári na Ukrajinu cestovať cez Rostov na Done ležiaci na juhu Ruska. Počas cesty budú novinárom poskytnuté "alternatívne fakty" o konflikte v Mariupole.

12:28 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vo štvrtok upozornil, že dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu a do ďalších štátov ohrozujú bezpečnosť kontinentu. "Samotná tendencia dodávať zbrane, vrátane ťažkých zbraní, na Ukrajinu a do ďalších štátov je činom, ktorý ohrozuje bezpečnosť kontinentu a vyvoláva nestabilitu," povedal Peskov, keď komentoval vyhlásenia britskej ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej o dodávkach zbraní do iných krajín ako Ukrajiny.

12:18 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v stredu (27. 4.) 3568 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 873 mužov, 2052 žien a 643 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 343 osôb. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2238 osôb.

12:17 Nezávislé zoskupenie Čechov, ktoré na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v Ubli funguje od začiatku vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine, previezlo do ukrajinských miest už 180 ton potravín. Aby mohli pomáhať, väčšina z dobrovoľníkov opustila svoje zamestnanie i zabehnutý spôsob života. Ako za zoskupenie uviedla Aneta Otýlie Adámková, prvá vlna solidarity už opadla, na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre Ukrajincov už iniciatíva oslovuje veľké spoločnosti. "Za hranice jazdíme každý deň. Nikdy to nie je jedna veľká dodávka, väčšinou aspoň dve, inokedy štyri. Čo sme počítali, od začiatku vojny sme urobili okolo 140 výjazdov," priblížila Adámková.

12:16 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyzval Moskvu, aby spolupracovala s Medzinárodným trestným súdom (ICC) pri vyšetrovaní možných vojnových zločinov spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajinu. 

"Plne podporujem ICC a apelujem na Ruskú federáciu, aby spolupracovala s ICC. Keď však hovoríme o vojnových zločinoch, nesmieme zabudnúť, že najhorším vojnovým zločinom je vojna samotná," uviedol Guterres počas návštevy mesta Buča neďaleko Kyjeva, kde podľa ukrajinských úradov ruskí vojaci zavraždili stovky civilistov.

11:58 Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "etnického nacionalistu", ktorý mal dlhodobo v pláne napadnúť susednú krajinu, a prirovnal ho k rakovinovému nádoru na ukrajinskom území. "Je zrejmé, že existujú aj skupiny ďalších rusky hovoriacich ľudí, o ktorých (Putin) uvažuje potenciálne rovnako ako nacisti v druhej svetovej vojne – že vlastní týchto ľudí," povedal Wallace.

10:54 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval vo štvrtok do Boroďanky neďaleko Kyjeva, jedného z miest, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Ide o prvú návštevu generálneho tajomníka OSN na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej agresie z 24. februára. 

"Predstavujem si, že v jednom z týchto domov, ktoré sú teraz zničené a čierne, bývala moja rodina. (V duchu) vidím svoje vnučky, ako v panike utekajú preč," povedal Guterres v Boroďanke, kde mu ukrajinskí civilní a vojenskí predstavitelia ukázali domy zničené pri ruských útokoch.

10:08 Západ musí zdvojnásobiť dodávky ťažkých zbraní aj vojenskej leteckej techniky na Ukrajinu. Vyhlásila to v stredu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, informuje stanica Sky News. Trussová uviedla, že medzinárodná architektúra, ktorá mala zaručiť mier a prosperitu na Ukrajine, zlyhala pri útoku "zúfalého gaunera", a preto teraz musí Ukrajina dostať to, čo potrebuje, aby mohla "Rusko vytlačiť" zo svojho územia.

"Vojna na Ukrajine je našou vojnou – je to každého vojna, pretože víťazstvo Ukrajiny je strategickým imperatívom pre nás všetkých," povedala Trussová. Dodala, že Západ musí Ukrajine dodať viac ťažkých zbraní, tankov, ale i bojové lietadlá. 

09:41 Ruská Čiernomorská flotila dokáže naďalej zasahovať ciele na Ukrajine aj napriek strate krížnika Moskva a tankovej výsadkovej lode Saratov. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany.

"Bosporský prieliv zostáva uzavretý pre všetky vojnové lode, s výnimkou tureckých, takže Rusko nie je schopné vyslať do Čierneho mora náhradu za potopený krížnik Moskva," napísalo na Twitteri  ministerstvo obrany v Londýne vychádzajúc z informácií tajných služieb.

09:39 Ruská vojenská agresia spôsobila na Ukrajine škody už za približne 600 miliárd dolárov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom denník The Guardian.

Zelenskyj sa zverejnil tento predbežný odhad vojnových škôd na stredajšom stretnutí s miestnymi a regionálnymi predstaviteľmi venovanom povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny. Od začiatku ruskej invázie bolo podľa neho na Ukrajine zničených alebo poškodených viac než 32 miliónov metrov štvorcových obytných priestorov a vyše 1500 vzdelávacích a 350 zdravotníckych zariadení.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu