Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecká rozviedka zachytila hovory ruských vojakov: Bavili sa o vraždení v Buči

Nahrávky komunikácie ruských vojakov ukazujú, že majú na svedomí vraždenie civilistov. Zobraziť galériu (3)
Nahrávky komunikácie ruských vojakov ukazujú, že majú na svedomí vraždenie civilistov. (Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana,)

BERLÍN - Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) zachytila ​​hovory z vysielačiek ruských vojakov o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča neďaleko Kyjeva. Informuje o tom dnes nemecký magazín Der Spiegel. Podobné zločiny sa podľa nej mohli odohrať aj v juhukrajinskom Mariupole a okolí.

Der Spiegel bez uvedenia zdroja napísal, že BND v stredu svoje zistenia odovzdala parlamentu. Jednotlivé zachytené hovory zodpovedajú konkrétnym známym úmrtiam. BND napríklad dokázala priradiť slová vojaka o zastrelení človeka na bicykli k jednej zo známych fotografií, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí a médií obleteli svet.

Iný hovor ukazuje, že Rusi vypočúvali ukrajinských vojakov predtým, než ich zabili. Podľa citovanej správy BND je vylúčené, že by išlo o náhodné činy. Ruskí vojaci sa vraj bavili o vraždách v Buči aj o záležitostiach všedného dňa. Podľa Spiegelu boli v Buči nasadení aj ruskí žoldnieri a príslušníci súkromnej polovojenskej takzvanej Wagnerovej skupiny, ktorá svoju krutosť ukázala už v Sýrii.

BND vyhodnocuje aj ďalšie zvukové záznamy, ktoré dávajú tušiť, že podobné ohavnosti ako v Buči sa odohrali aj na iných miestach, napríklad v oblasti obliehaného Mariupolu. V Buči boli okrem iného nájdené telá civilistov s rukami zviazanými za chrbtom.

Nemecká vláda v stredu označila za neudržateľné tvrdenia Moskvy, že scény z Buče sú podvrhom a že Rusko za vraždy nie je zodpovedné. Ruské jednotky pritom Buču okupovali viac ako mesiac po tom, čo Rusko 24. februára vpadlo na Ukrajinu. Miestne úrady uvádzajú, že iba v Buči ruskí vojaci zabili viac ako 300 ľudí.

Nemecká rozviedka zachytila hovory
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Ďalšia nahrávka tiež usvedčuje Rusov z vraždenia civilistov

Aj ďalšia zvuková nahrávka zachytenej komunikácie odhaľuje, že ruskí vojaci na Ukrajine sa sťažujú na početnú presilu Ukrajincov a že dostávajú rozkazy strieľať do civilistov. Vo štvrtok to napísal portál britskej spravodajskej televíznej stanice Sky News.

Ruský veliteľ údajne rozkázal svojim vojakom strieľať a zabiť ukrajinských civilistov v dedine neďaleko obkľúčeného mesta Mariupol. Vyplýva to zo zachytenej komunikácie cez vysielačku, oznámil Kyjev.

Novinár natáča masový hrob v Buči.
Zobraziť galériu (3)
Novinár natáča masový hrob v Buči.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU zverejnila nahrávku, o ktorej informoval najprv britský denník The Times. Nemenovaný vojak na nej hovorí: "Z lesíka vychádzajú dvaja ľudia v civilnom (oblečení)." Vojak tiež tvrdí, že spozorovali aj vozidlo, ale nie je jasné, či je civilné alebo vojenské.

"Všetkých zabite, k****!" odpovedá mu s krikom jeho nadriadený. Dodá, že nie je dôležité, či to sú alebo nie sú civilisti. "Zabite ich všetkých, k****!", ozýva sa z nahrávky. "Rozumiem," odpovedá vojak. Denník The Times uviedol, že podľa viet vojakov sa incident stal v dedine blízko Mariupola na juhovýchode Ukrajiny.

Na zverejnenej nahrávke sa ďalší ruský vojak sťažoval, že on a jeho kolegovia sú v obrovskej početnej nevýhode a nedostávajú z Moskvy žiadnu podporu. "Ich (ukrajinský) útvar má 150-tisíc (vojakov)!" vraví Rus.

"A nás je k**** 3000, ak vôbec. Sú naľavo, napravo, obkľučujú nás, k****! Je ich tak veľa a nás tak málo. Nemáme žiadnu podporu, žiadne letectvo, ani jednu s******ú vec," dodal podľa Sky News ruský vojak.

Viac o téme: CivilistiVysielačkyVraždenieRuskí vojaciNahrávkyBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu