Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zápisník pilota odhalil najväčšiu slabinu ruskej armády! Nešifrovaná komunikácia, zdieľanie polohy a podivné súradnice

Rusi nechávajú po sebe nie len spúšť, ale aj dôkazový materiál s viacerými neznámymi údajmi. Zobraziť galériu (2)
Rusi nechávajú po sebe nie len spúšť, ale aj dôkazový materiál s viacerými neznámymi údajmi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Počas prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine sa toho u našich východných susedov deje mnoho. Vražedný masaker v Buči či bombardovanie Mariupoľu prichádza do úzkym kontrastom s tým, čo predvádzali ruskí vojaci v ostatných končinách okupovanej krajiny počas marca. Po zostrelení jedného z pilotov Ruska bol nájdený zápisník s koordinačnými GPS súradnicami a iné údaje a Rusi dokonca komunikujú nešifrovaným spôsobom.

archívne video

Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť najmodernejší ruský bojový vrtuľník Kamov Ka-52 Alligator (Zdroj: Facebook/Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України)

Zápisníky s údajmi

Aj týmto konaním totiž Rusi svojmu oponentovi nechávajú viac ako dosť príležitosti odhaliť ich prípadnú taktiku. Na sociálnej sieti Twitter sa už v marci ocitli akési dokumenty ruského pilota bojovej stíhačky Su-25, ktorú zostrelili. "Nie som si istý, na čo sú tieto súradnice určené, ale väčšina z nich sú vojenské letiská alebo len body v poliach (protivzdušná obrana?). Okrem jedného – Ivankiv pri Kyjeve, kde sa počas predchádzajúcich dní odohrali ťažké boje," písalo sa v tweete zo začiatku marca.

Amaterizmus aj na fronte pri komunikácii

Nezávislý expert Stanimir Dobrev dokonca pre Rádio Slobodná Európa vyjadril svoj postoj v tom, prečo sa ruským jednotkám na Ukrajine pri invázii nedarí. Špičkou ľadovca bol už len fakt, že za kolónou vojenských jednotiek nešli ani rádio vozy, ktoré by mohli vytvoriť akúsi šifrovanú komunikačnú sieť pre ruské vojská.

"Ruské zoskupenie veľkosti práporu sa rýchlo dostalo ďaleko za hranice, ale v tej chvíli sme vôbec nevideli žiadne vybavenie, ktoré by im zaistilo zabezpečenú komunikáciu s veliteľským stanovišťom,“ argumentuje Dobrev. Kameňom úrazu ruských okupačných vojsk bolo zrejme aj to, že títo sa vykašľali na nejaké šifrované komunikačné spojenie, ale využívali bežné telefónne či mobilné siete. Zabudli však na to, že tieto mohli byť ukrajinskou stranou kontrolované a v rámci bezpečnosti aj odpočúvané.

Trapas so SIM kartami a nebezpečné dôsledky verejnej komunikácie

Ešte nepredstaviteľnejšie znie ďalší príbeh, ktorý ponúkala BBC, keď hovorila o tom, ako veľmi sa okupanti spoliehali na GSM spojenie formou klasických mobilov. Reč je o odposluchoch Čečencov, ktorých musel zachraňovať dokonca sám prezident Ramzan Kadyrov. Z komunikácie bolo odpočuté, že veliteľ jeho strážnej jednotky musel náhle odísť do Moskvy, aby pre vojakov zaobstaral nové ukrajinské SIM karty.

Keďže tiež využívali klasické mobilné siete GSM, prezradili zrejme aj to, čo prokremeľská propaganda určite nechce. Z telefonátov, ktoré často smerovali ich blízkym vraj vyplynulo, že ich hlavnou náplňou dňa bolo surové rabovanie a zabíjanie civilistov.

Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

To, aké nebezpečné je nechávať oponenta odpočúvať súkromnú konverzáciu, už určite vedia aj Rusi, ktorí práve pre slabé zabezpečenie prišli o ruského generála Vitalija Gerasimova. "Ukrajinci napadli generálov telefonát, spustili jeho lokalizáciu a miesto napadli, pričom prišiel o život on sám aj so svojím štábom," píše sa v The New York Times.

Viac o téme: KomunikáciaVojaciInformácieRuskoŠifrovanieKonflikt na UkrajineSúradníce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu