Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty prvý (26. marec 2022)

Boje na Ukrajine pokračujú Zobraziť galériu (7)
Boje na Ukrajine pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje, zomierajú aj civilisti. Pribúdajú aj útoky na nemocnice, a to „na dennej báze“. Ruská armáda dokonca presúva na Ukrajinu svojich vojakov rozmiestnených na území Gruzínska. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery

Ukrajinské mesto Mariupoľ je po ruskom obliehaní v mimoriadne kritickom stave, svedčia o tom štvrtkové zábery (Zdroj: Profimedia.sk)

ONLINE

21:49 Podľa informácií denníka Ukrajinska Pravda v Donbase odrazili ukrajinskí obrancovia 7 nepriateľských útokov. 

21:48 Mesto Trostjanec bolo oslobodené Ukrajinou. V ruskom zajatí bolo od 1. marca. 

21:47 Rusko zničilo na Ukrajine približne 4500 obytných budov, 100 podnikov, 400 vzdelávacích inštitúcií a 150 zdravotníckych zariadení, oznámil v sobotu ukrajinský minister pre spoločenský a územný rozvoj Oleksij Černyšov. V správe ho citovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina a následne portál britskej stanice BBC.

21:07 Charkovský jadrový výskumný reaktor bol zasiahnutý ruským ostreľovaním.

20:50 Starosta Slavutyča uviedol, že mesto je okupované ruskými ozbrojenými silami. Potrvrdil smrť troch obyvateľov mesta. 

20:20 Rakety zasiahli Lutsk a Volyn.

20:01 Ruské jednotky opäť ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v Charkove. Ak bude ostreľovanie pokračovať, môže to viesť k ekologickej katastrofe.

19:59 Ľvov, Zakarpatsko, Rivne, Volyň, Ternopil, Chmelnický región - tieto mestá hlásia letecký poplach.

19:03 Mesto Ľvov zachvátil požiar. 

19:02  Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave v poľskej metropole Varšava uistil Ukrajinu, ktorú napadlo Rusko: "Stojíme pri vás". Zároveň varoval, že svet sa musí pripraviť "na dlhý boj".

18:44 Britská vláda zadržala na neurčitý čas súkromné lietadlá patriace ruskému oligarchovi Jevgenijovi Švidlerovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname ostrovnej krajiny. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice BBC.

18:24 Štyridsaťštyri ťažko zranených ľudí vrátane troch detí nemohli z ukrajinského mesta Černihiv evakuovať do bezpečnejších oblastí na ošetrenie, pretože ruské jednotky mesto odrezali od okolia, povedal v sobotu starosta Vladyslav Atrošenko.

18:00 Ruské sily násilne deportovali zamestnancov a pacientov nemocnice v Mariupole. Informovala o tom mestsá rada Mariupolu. V nemocnici sa nachádzalo okolo 700 osôb, počet deportovaných ľudí nie je známy. 

17:52 Separatista Oleg Tsarev bol obvinený z kolaboratívnych aktivít a zasahovania do územnej celistvosti Ukrajiny. Hrozí mu doživotie. 

17:45 V dôsledku ostreľovania horí v Ľvove priemyselná budova. Podľa informácií ide o sklad paliva.

17:43 Osemnásťmesačné ukrajinské dievčatko s ťažkými popáleninami evakuovali z Ukrajiny a v sobotu priviezli do Prahy na liečbu, informovalo české ministerstvo vnútra. V správe ho citovala aj tlačová agentúra DPA. 

17:24 Rusko uskutoční vojenské cvičenia na Kurilských ostrovoch. 

17:14 Niekoľko tisíc Rusov žijúcich v Českej republike sa v sobotu zhromaždilo v Prahe a ďalšie tisíce v Londýne, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

16:57 Sanitka, ktorú daroval a požehnal pápež František, smeruje do západoukrajinského mesta Ľvov, informoval v sobotu tlačový úrad Svätej stolice. V správe ho citovala americká spravodajská televízia CNN.

16:41 Národná polícia vyzýva Ukrajincov, aby odovzdali nájdenú výstroj, muníciu, zbrane, aby ich mohla použiť armáda, pretože v krajine sa začína „nelegálny obchod s tankami“.

16:40 Americký prezident Joe Biden v sobotu vo Varšave počas stretnutia s ukrajinskými utečencami označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "mäsiara". Takisto počas návštevy Poľska zdôraznil kolektívnu bezpečnosť v rámci NATO.

16:38 Japonský premiér Fumio Kišida a americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel v sobotu počas návštevy Hirošimy varovali Rusko pred použitím jadrových zbraní. Informovala o tom tlačová agentúra AFP a pripomenula, že Hirošima je mesto, na ktoré bola v druhej svetovej vojne zhodená atómová bomba.

16:10 Vo Ľvove boli hlásené výbuchy.

15:58 Gruzínsky odštiepenecký región Južné Osetsko poslal vojakov na Ukrajinu "pomôcť chrániť Rusko", povedal tamojší prezident Anatolij Bibilov. Informovala o tom agentúra AFP.

15:44 Ruské jednotky zničili most spájajúci Černihiv s Kyjevom, lávka je pod neustálou krížovou paľbou. Mesto nemôže organizovať humanitárne koridory ani evakuovať zranených. Mesto je zničené, zabitých bolo 200 civilistov. Informoval o tom primátor Atrošenko. 

15:38 Turecko zneškodňuje mínu, o ktorej hovorí, že vyplávala z Čierneho mora. Turecký minister obrany Halusi Akar uviedol, že zneškodnili „starý typ mín“ po tom, čo ho rybári zbadali v hornom Bosporskom prielive. Turecko oznámilo, že je v súvislosti s incidentom v kontakte s Ukrajinou a Ruskom.

15:26 V uliciach Mariupola naďalej prebiehajú ťažké boje.

Civilné i vojenské ciele sú ostreľované ruskou armádou zo vzduchu i prostredníctvom delostrelectva, uviedol v sobotu popoludní vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Pozemné jednotky ruskej armády sa podľa neho pokúšali dostať do centra mesta.

15:10 V oblasti Kyjeva ruské jednotky zasiahli osady ťažkým delostrelectvom. Zásah zničil viaceré domy. Na mieste boli zranení civilisti vrátane dieťaťa. 

15:09 Alexander Krasnojarcev, pilot ruskej Su-34, uviedol, že pri pokuse o útek po katapultovaní sa zo zostreleného lietadla zabil civilistu, ktorý ho prenasledoval vidlami.

14:28 Aktualizovaná mapa ruskej invázie na Ukrajinu. 

14:26 Rusi poškodili druhý pamätník holokaustu na Ukrajine. 

13:45 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko zrušil v sobotu predĺžený zákaz vychádzania plánovaný pre metropolu. Informovala o tom stanica CNN. Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že zákaz vychádzania, ktorý mal začať platiť v sobotu o 20.00 h a potrvať do pondelka 7.00 h ráno, nebude zavedený. "Zákaz vychádzania bude platiť ako zvyčajne - od 20.00 h do 7.00 h," spresnil Kličko.

13:30 Japonský premiér Fumio Kishida povedal, že vidí rastúcu šancu Ruska použiť jadrové zbrane. Japonsko, ako jediná krajina, ktorá bola napadnutá jadrovými zbraňami, pravidelne vyzýva k nukleárnemu zbrojeniu.

13:17 Obyvatelia mesta Slavutyč blízko bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine protestovali v sobotu proti ruskej okupácii. Informovala o tom agentúra DPA. Demonštranti rozvinuli veľkú ukrajinskú vlajku, pričom skandovali "Slavutyč je Ukrajina" a "Sláva Ukrajine". Vojenská správa Kyjevskej oblasti uviedla, že ruskí vojaci s cieľom rozohnať protestujúcich ľudí strieľala do vzduchu.

13:01 Americký prezident Joe Biden sa v sobotu vo Varšave stretol s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany. Ide o jeho prvé osobné rozhovory s predstaviteľmi vlády v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC.

12:50 Od začiatku vojny na Ukrajine zasiahli vojaci ostreľovaním najmenej 59 budov náboženského významu v najmenej ôsmich regiónoch. Väčšina zničených kostolov je pravoslávna, uviedla Štátna služba Ukrajiny pre etnopolitiku a slobodu svedomia.

12:31 Hrôzostrašný pohľad na Mriupol. Takto vyzerá dnes.

12:30 Ruské ostreľovanie zanechalo západný Kyjevský okres Sviatoshynskyi bez elektriny. Podľa mestského zastupiteľstva boli ostreľovaním na predmestí prerušené dve elektrické vedenia. Môže tiež klesnúť tlak vody.

12:17 Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny hlási samovraždu veliteľa 13. tankového pluku 4. tankovej divízie Ruska.

Viac o téme: VojaciVladimir PutinUkrajinaGruzínskoVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu