Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľsko môže poskytnúť bojové lietadlá Ukrajine: USA proti tomu nemajú námietky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

KYJEV - Ukrajina v sobotu večer oznámila, že Spojené štáty nemajú námietky proti tomu, aby Poľsko poskytlo Ukrajine bojové lietadlá na pomoc v bojoch proti ruskej invázii. Pentagón predtým návrh Poľska dodávať takéto lietadlá odmietol ako "vysoko rizikový". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Predstavitelia vo Washingtone "nemajú námietky proti presunu lietadiel. Podľa nášho úsudku je teraz loptička na poľskej strane. Budeme túto záležitosť ďalej rozoberať v rozhovoroch s poľskými kolegami", napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Jeho vyjadrenia nasledovali krátko po stretnutí v Poľsku s kolegom z vlády ministrom obrany Oleksijom Reznikovom a s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Šéf Bieleho domu bol na návšteve Poľska, členského štátu NATO a suseda Ukrajiny, aby mu prejavil podporu Spojených štátov.

Pentagón tento plán odmietol ako vysoko rizikový

Pentagón, americké ministerstvo obrany, predtým tento mesiac odmietol ako "vysoko rizikový" plán posunúť bojové lietadlá z Poľska Kyjevu, aby mohol efektívnejšie bojovať proti ruským silám. Pentagón tým schladil snahy Ukrajiny získať väčšiu palebnú silu na oblohe. "Ukrajina naliehavo potrebuje viac bojových lietadiel," napísal Kuleba a dodal, že Kyjev ich potrebuje "na vyrovnanie síl na oblohe" a na zabránenie Rusku v "zabíjaní ďalších civilistov". Varšava už predtým podporila plán, podľa ktorého Poľsko pošle Ukrajine svoje stíhacie lietadlá MiG-29 zo sovietskej éry cez americkú leteckú základňu Ramstein v Nemecku.

Viac o téme: VojnaBojové lietadláUSAPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu