Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biden označil Putina za mäsiara: Vyjadril podporu Ukrajine

Joe Biden a Adrzej Duda vo Varšave
Joe Biden a Adrzej Duda vo Varšave (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Americký prezident Joe Biden v sobotu vo Varšave počas stretnutia s ukrajinskými utečencami označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "mäsiara". Takisto počas návštevy Poľska zdôraznil kolektívnu bezpečnosť v rámci NATO. Informovali o tom agentúry AP, DPA a spravodajská stanica CNN.

Biden svojím vyjadrením o ruskom prezidentovi reagoval na otázku novinárov, čo ho znepokojuje na Putinovom konaní v spojitosti s utečencami. "Je to mäsiar," povedal. Prezident sa v sobotu vo Varšave stretol s rodinami, ktoré museli opustiť Ukrajinu, píše CNN. Americký prezident predtým v poľskom hlavnom meste rokoval s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a stretol sa aj s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany.

Biden označil princíp kolektívnej obrany za posvätný záväzok

Prezidenti Duda a Biden sa vo svojom rozhovore venovali ruskej invázii na Ukrajine. Biden princíp kolektívnej obrany z článku 5 Severoatlantickej zmluvy označil za "posvätný záväzok" a povedal, že jednota tejto západnej vojenskej aliancie má pre USA najvyššiu dôležitosť. "Som presvedčený, že Putin počíta s rozdelením NATO," povedal Biden, ktorého vyjadrenie sprostredkovala AP. "Nie je však schopný urobiť to. Zostávame pokope," povedal americký prezident.

Biden vyjadril pochybnosti

Americký prezident Joe Biden vyjadril v sobotu pochybnosti o signáloch z Ruska, podľa ktorých Moskva plánuje zamerať svoje vojenské ciele na Ukrajine na ovládanie Donbasu na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden, ktorý je na návšteve Poľska, dostal po stretnutí s ukrajinskými utečencami vo Varšave otázku, čo si myslí o zmene stratégie Ruska vo vojenskej ofenzíve na Ukrajine. "Nie som si istý, či majú (zmenu stratégie)," odpovedal prezident USA.

Biden uistil Ukrajincov: "Stojíme pri vás"

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave v poľskej metropole Varšava uistil Ukrajinu, ktorú napadlo Rusko: "Stojíme pri vás". Zároveň varoval, že svet sa musí pripraviť "na dlhý boj". Informácie priniesol portál americkej televízie CNN a tlačová agentúra AFP.

Americký prezident začal svoj prejav odkazom pápeža Jána Pavla II., rodáka z Poľska, z roku 1979, ktorý vtedy adresoval ľuďom v ére Sovietskeho zväzu: "Nebojte sa." "Znova vedieme veľký boj za slobodu, znova prebieha boj medzi demokraciou a autokraciou, medzi slobodou a útlakom... V tomto boji musíme mať neskreslený pohľad. Tento boj nevyhráme za niekoľko dní ani mesiacov: Musíme sa obrniť a pripraviť na dlhý boj," povedal Biden davu ľudí zhromaždených pred Kráľovským hradom vo Varšave.

Keď spomenul ľudí z Ukrajiny, ozval sa potlesk. "Teraz v tomto neustálom boji za demokraciu a slobodu stojí Ukrajina a jej ľud na frontovej línii, bojujú za záchranu svojho národa a ich statočný odpor je súčasťou väčšieho boja za... základné demokratické princípy, ktoré zjednocujú všetkých slobodných ľudí," uviedol americký prezident. "Mojím odkazom ľudu Ukrajiny je posolstvo, ktoré som povedal aj ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí a ministrovi obrany (ktorí tu zrejme dnes večer tiež sú): Stojíme pri vás. Bodka," vyhlásil Biden.

Putin nemôže zostať pri moci

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave vo Varšave povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci", a konflikt na Ukrajine označil za "strategické zlyhanie" Moskvy. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a americká televízia CNN. Biden prirovnal odpor Ukrajiny proti ruskej invázii k protisovietskemu "zápasu za slobodu" a vyhlásil, že svet sa musí pripraviť na "dlhý boj".

Prihovoril sa aj bežným Rusom: "Nie ste naši nepriatelia." Vyzval ich, aby vinu za ťažké ekonomické sankcie uvalené Západom pripísali práve Putinovi, aby sa dištancovali od ukrajinskej vojny. "Odmietam veriť, že vítate zabíjanie nevinných detí a starých rodičov," uviedol. Dodal, že neverí ani tomu, že bežní Rusi vítajú raketové útoky na nemocnice, školy a pôrodnice, ktoré vyhnali milióny Ukrajincov z ich vlastnej krajiny.

"Vy takí nie ste, toto nie je budúcnosť, ktorú si zaslúžite vy, vaše rodiny a vaše deti. Toto vás, ruského ľudu, nie je hodné. Vy môžete a musíte ukončiť túto vojnu. Američania budú stáť pri vás a pri odvážnych občanoch Ukrajiny, ktorí si želajú mier," pokračoval podľa agentúry DPA Biden. Takisto varoval Rusko, aby nepostúpilo ani "centimeter" na územie NATO, a znovu uistil, že Severoatlantická aliancia splní svoju "posvätnú povinnosť" brániť svojich členov - "plnou kolektívnou silou".

Viac o téme: BezpečnosťVojnaRuskoNATOVladimir PutinUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu