Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biely dom reaguje na Bidenov prejav vo Varšave: Prezident nevyzýva na zmenu režimu v Rusku

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden sa nesnaží o "zmenu režimu" v Rusku, oznámil v sobotu večer Biely dom. Reagoval tak na slová Bidena z prejavu v poľskej metropole Varšava, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci".

"Prezident tým myslel, že Putinovi nemožno dovoliť, aby ovládal svojich susedov alebo celý región," uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Prezident nerozprával o Putinovej moci v Rusku, ani o zmene režimu," dodal predstaviteľ. Americký líder totiž na záver svojho prejavu na Kráľovskom hrade vo Varšave dôrazne o Putinovi vyhlásil: "Preboha, tento človek nemôže zostať pri moci."

Predstavitelia USA už aj v predchádzajúcich týždňoch uvádzali, že zbaviť Putina moci nie je ich cieľom. "Nám nejde o zmenu režimu. To ruskí občania musia rozhodnúť, koho chcú mať vo vedení," povedal začiatkom marca americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Reagoval aj Kremeľ

Na Bidenove výroky v prejave reagoval aj Kremeľ. "O tomto nerozhoduje pán Biden," uviedol podľa americkej televízie CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a dodal: "O tom rozhodujú občania Ruskej federácie." Biden, ktorého výroky rozvírili hladinu politiky, medzitým ukončil dvojdňovú návštevu Poľska a odletel domov do USA.

Viac o téme: ZmenaRežimRuskoBiely domJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu