Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ukrajinská športovkyňa Mahučichová: Ráno ma zobudili bomby, v pivnici som strávila niekoľko dní

Jaroslava Mahučichová Zobraziť galériu (3)
Jaroslava Mahučichová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Ukrajinka Jaroslava Mahučichová po zisku halového svetového titulu v skoku do výšky myslela na svoju rodinu a okupovanú vlasť. Keď ju 24. februára doma v Dnipre zobudili nad ránom ruské bomby, strávila niekoľko dní v pivnici a atletika bola to posledná, na čo myslela. Nakoniec sa vydala do Belehradu, aby bojovala tými najsilnejšími zbraňami, ktoré má.

Keď si v dramatickom závode prekonaním 202 centimetrov na prvý pokus zaistila triumf, zahalila sa do ukrajinskej vlajky. Malo to tentoraz hlbší význam ako tradičnú oslavu veľkej medaily. "Bolo to veľmi dôležité pre mňa, moju rodinu, moju vlasť," povedala britskej BBC.

Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

V dejisku svetového šampionátu Belehrade je od 9. marca, kedy sa tam dotrmácala po trojdňovej strastiplnej ceste z Ukrajiny. Dostala možnosť trénovať, ale nebolo a nie je to pre ňu ľahké. "Nemyslím na preteky, na tréning. Skákať tu bolo psychicky strašne náročné, pretože moje srdce zostáva v mojej krajine," zverila sa.

Jaroslava Mahučichová
Zobraziť galériu (3)
Jaroslava Mahučichová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

V kľúčovej chvíli sa ale dokázala skoncentrovať, aj keď na 192 centimetroch zaváhala a skomplikovala si preteky. "Je to strašne ťažké, ale myslím, že som urobila veľmi dobre pre svoju krajinu, pretože chránim svoju krajinu na dráhe. Myslím, že je to pre moju vlasť veľmi dôležité," vyhlásila úradujúca vicemajsterka sveta pod holým nebom.

Jaroslava Mahučichová
Zobraziť galériu (3)
Jaroslava Mahučichová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Reakcia na ruský útok na Ukrajinu ju pre dnešok pripravila o veľkú súperku. Olympijská víťazka Maria Lasickeneová nesmela obhajovať halový svetový titul, pretože ako ruská pretekárka má od Svetovej atletiky zakázaný štart na medzinárodných súťažiach.

Viac o téme: Skok do výškyRuskoVojna na UkrajineJaroslava Mahučichová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu