Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Zabudnite na bolesť hlavy a nevoľnosť: Vedci konečne objavili liek na alkoholovú opicu! Naozaj funguje?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH – Tipov a trikov, ako sa zbaviť alkoholovej opice, je množstvo. Kým niektoré môžu pomôcť, iné vôbec nefungujú. Vedci vo Švajčiarsku však teraz vytvorili skutočný liek na opicu, ktorý funguje tak, že odbúrava alkohol v gastrointestinálnom trakte.

Výskumníci z univerzity ETH Zurich kŕmili proteínovým gélom myši a zistili, že alkohol rýchlo premieňal na neškodnú kyselinu octovú ešte predtým, než sa dostal do krvného obehu, kde by sa normálne prejavili jeho škodlivé účinky. „Gél posúva rozklad alkoholu z pečene do tráviaceho traktu. Na rozdiel od toho, keď sa alkohol metabolizuje v pečeni, nevzniká žiadny škodlivý acetaldehyd ako medziprodukt,“ vysvetlil profesor Raffaele Mezzenga, jeden zo spoluautorov štúdie publikovanej v časopise Nature Nanotechnology. Acetaldehyd je toxický a je zodpovedný za mnohé zdravotné problémy spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu, vrátane alkoholovej opice.

Zabudnite na bolesť hlavy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V budúcnosti by ľudia mohli užívať gél pred alebo počas konzumácie alkoholu, aby zabránili zvýšeniu hladiny alkoholu v krvi a poškodeniu tela acetaldehydom. „Na rozdiel od mnohých produktov dostupných na trhu, gél bojuje nielen s príznakmi škodlivej konzumácie alkoholu, ale aj s jej príčinami,“ poznamenal Christoph Elhardt z ETH Zurich. Vedci však zdôrazňujú, že gél je účinný len dovtedy, kým je v gastrointestinálnom trakte stále alkohol. To znamená, že nepomôže, keď sa alkohol už dostane do krvného obehu. „Zdravšie je nepiť alkohol vôbec. Gél by však mohol zaujať najmä ľudí, ktorí sa nechcú alkoholu úplne vzdať, ale nechcú svoje telo zaťažovať a chcú sa vyhnúť účinkom alkoholu,“ poznamenal Mezzenga.

Súčasťou gélu je aj zlato

Na vytvorenie gélu vedci skombinovali bežné srvátkové bielkoviny so železom a zlatom. Srvátku varili niekoľko hodín, aby vytvorili dlhé tenké vlákna, potom pridali soľ a vodu, aby vytvorili gél. Výhodou gélu je, že sa trávi veľmi pomaly, no na odbúranie alkoholu potrebuje gél niekoľko katalyzátorov. Vedci použili ako hlavný katalyzátor jednotlivé atómy železa, ktoré rovnomerne rozmiestnili po povrchu dlhých vlákien srvátkového proteínu. „Fibrily sme ponorili takpovediac do železného kúpeľa, aby mohli účinne reagovať s alkoholom a premeniť ho na kyselinu octovú,“ vysvetlil výskumník ETH Jiaqi Su, prvý autor štúdie. Avšak na spustenie tejto reakcie v čreve sú potrebné malé množstvá peroxidu vodíka. Experti zvolili zlato ako katalyzátor pre túto reakciu, pretože drahý kov ľudské telo nestrávi, a tak zostáva v tráviacom trakte účinný dlhšie.

Zabudnite na bolesť hlavy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Testovanie na myšiach viedlo k úchvatným zisteniam

Su, Mezzenga a ich kolegovia testovali účinnosť nového gélu na myšiach, ktorým bol podaný alkohol len raz, ako aj na myšiach, ktorým bol alkohol podávaný pravidelne počas desiatich dní. Tridsať minút po jednej dávke alkoholu gél znížil hladinu alkoholu u myší o 40 percent. Päť hodín po požití alkoholu im hladina alkoholu v krvi klesla až o 56 percent v porovnaní s kontrolnou skupinou. Škodlivý acetaldehyd sa u týchto myší hromadil menej a vykazovali výrazne znížené stresové reakcie v pečeni, čo sa prejavilo na lepších krvných hodnotách.

Zabudnite na bolesť hlavy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

U myší, ktorým bol desať dní podávaný alkohol, vedci zistili, že gél nielenže znížil hladinu alkoholu, ale že mal aj trvalé terapeutické účinky. Myši, ktorým bol denne podávaný alkohol plus gél, vykazovali výrazne nižší úbytok hmotnosti a poškodenie pečene, a teda lepší metabolizmus tukov v pečeni, ako aj lepšie krvné hodnoty. Ostatné orgány u myší, ako je slezina a črevo, ako aj ich tkanivá tiež vykazovali oveľa menšie poškodenie spôsobené alkoholom. Inými slovami, potenciálny prínos tohto gélu na ľudskú populáciu je obrovský.

Alkohol ako zabijak

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrú každý rok približne tri milióny ľudí na nadmernú konzumáciu alkoholu, čo je počet, ktorý by sa mohol výrazne znížiť, keď sa tento gél dostane na verejnosť. A vedci veria, že to tak bude. Aj keď je ešte stále potrebných niekoľko klinických testov, než bude možné ho povoliť na použitie u ľudí, tím si je istý úspechom, najmä preto, že už preukázal, že srvátkové proteínové vlákna, ktoré tvoria gél, sú jedlé.

Viac o téme: AlkoholVýskumGélAlkoholová opica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu