Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko podľa Trussovej odvádza pozornosť: Rokovania brzdia Američania, tvrdí Lavrov

Liz Trussová Zobraziť galériu (2)
Liz Trussová (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

LONDÝN/MOSKVA – Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News.

"To, čo sme doteraz videli, je pokus Rusov získať čas na reorganizáciu," povedala šéfka britskej diplomacie. Nevidno nijaké náznaky sťahovania ruských jednotiek a na rokovacom stole nie sú žiadne seriózne návrhy. "Rusi klamú, klamú a klamú. Obávam sa, že vyjednávanie je ďalším pokusom o odvrátenie pozornosti a vytvorenie dymovej clony," konštatovala Trussová.

Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

K mierovým rokovaniam sa podľa agentúry DPA vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý obvinil Spojené štáty, že ich brzdia. "Vždy sme boli za diplomatické riešenie akýchkoľvek problémov, aj v priebehu nepriateľských akcií. Keď (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj navrhol rokovania, náš prezident súhlasil, rokovania prebiehajú," citovala Lavrova v sobotu agentúra Interfax. "Časť dialógu sa zlepšila, aj keď neustále prevláda pocit, že ukrajinskú delegáciu držia za ruku, s najväčšou pravdepodobnosťou Američania, čo jej nedovoľuje súhlasiť s požiadavkami, ktoré sú podľa mňa úplne minimálne," dodal ruský minister.

ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
ruský minister zahraničných vecí Sergev Lavrov a šéf americkej diplomancie Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Rusko podľa Lavrova dokončí "špeciálnu operáciu" na Ukrajine po podpísaní dokumentov o bezpečnostných otázkach, neutrálnom postavení Ukrajiny a prijatí "civilizovanej formy" zákonodarstva, ktorý teraz nahráva "nacifikácii".

Viac o téme: RuskoSergej LavrovLiz TrussováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu