Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty štvrtý (19. marec 2022)

Novorodenecké oddelenie v Kyjeve. Zobraziť galériu (8)
Novorodenecké oddelenie v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

KYJEV - Boje na Ukrajine pokračujú a pozornosť sa upriamuje už aj na mesto Mykolajiv, kde si raketový útok vyžiadal desiatky obetí. Podľa Sky News sa s britským ministrom obrany Benom Wallaceom vo štvrtok cez videohovor spojil pravdepodobne ruský podvodník, ktorý sa vydával sa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Dianie sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine 

Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

21:11 Pápež František navštívil v nemocnici vo Vatikáne ukrajinské deti.

20:32 Z ukrajinských miest sa dnes podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 6623 ľudí. Informoval o tom zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Je to oveľa menej ako v piatok, keď počet evakuovaných presiahol 9000.

Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.
Zobraziť galériu (8)
Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

20:01 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odmietol špekulácie naznačujúce, že šéf Kremľa Vladimir Putin už nie je na vrchole svojich síl. Putina naopak Lukašenko označil za fyzicky aj duševne zdravého, pričom dodal, že ruský líder je "v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým". Lukašenko, ktorý je Putinovým blízkym spojencom, sa takto vyjadril v sobotňajšom rozhovore pre japonskú televíznu stanicu TBS.

19:03 Ukrajinka Jaroslava Mahučichová po zisku halového svetového titulu v skoku do výšky myslela na svoju rodinu a okupovanú vlasť. Keď ju 24. februára doma v Dnipre zobudili nad ránom ruské bomby, strávila niekoľko dní v pivnici a atletika bola to posledná, na čo myslela. 

Jaroslava Mahučichová
Zobraziť galériu (8)
Jaroslava Mahučichová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

18:37 Od začiatku invázie na Ukrajinu zahynulo najmenej 847 civilistov, vrátane 64 detí. Informoval o tom dnes Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Je to o 31 úmrtí viac, než úrad oznámil v piatok. Ruské vojská začali inváziu 24. februára.

18:25 Novorodenecké oddelenie v Kyjeve museli presunúť z bezpečnostných dôvodov do suterénu. 

Novorodenecké oddelenie v Kyjeve.
Zobraziť galériu (8)
Novorodenecké oddelenie v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)
Novorodenecké oddelenie v Kyjeve.
Zobraziť galériu (8)
Novorodenecké oddelenie v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

18:19 Ukrajina tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa jej podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už 190.000 civilistov. Povedala to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorú citovali agentúra Reuters a stanica Sky News.

Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.
Zobraziť galériu (8)
Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

17:58 Ukrajinské sily tvrdia, že od začiatku ruskej invázie zadržali v Kyjeve už 127 proruských sabotérov. Informovali o tom v sobotu stanice Sky News a BBC s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa vojenskej správy Kyjeva Mykolu Žyrnova, ktoré pôvodne zverejnila agentúra Unian.

17:51  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval švajčiarsku vládu, aby zmrazila bankové účty ruských oligarchov. Televízna stanica SRF uviedla, že Zelenskyj tiež kritizoval švajčiarsku potravinársku spoločnosť Nestlé, ktorá síce v Rusku obmedzila činnosť, ale z ruského trhu sa úplne nestiahla, zatiaľ čo mnoho iných medzinárodných firiem áno. "Vo vašich bankách sú prostriedky ľudí, ktorí rozpútali túto vojnu. Pomôžte nám s tým bojovať. Aby boli ich finančné prostriedky zmrazené," vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom telemostu pred niekoľkými tisíckami ľudí, ktorí v Berne protestovali proti vojne.

17:38 Český premiér Petr Fiala na Twitteri napísal, že požiadavky prezidenta Zelenského prednesú budúci týždeň na rokovaní Európskej rady.

17:32 Britský premiér Boris Johnson varoval, že by sa Západ po ruskej invázii na Ukrajinu nemal pokúšať o normalizáciu vzťahov s prezidentom Vladimirom Putinom. Počas svojho dnešného prejavu na konferencii Konzervatívnej strany v Blackpoole označil Johnson útok ruských vojsk za bod zlomu pre celý svet.

16:56 Bývalí britskí premiéri Gordon Brown a John Major podporili výzvu, aby bol šéf Kremľa Vladimir Putin postavený pred medzinárodný tribunál za vojenskú agresiu voči Ukrajine. Malo by ísť o osobitný tribunál v štýle norimberského procesu, v rámci ktorého súdili po druhej svetovej vojne nacistických predstaviteľov zodpovedných za vojnové zločiny. 

16:55 Ukrajinskí vojaci zostrelili v Luhanskom regióne ruskú raketu.

16:32 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol špekulácie týkajúce sa zdravia Vladimíra Putina. Ruský prezident je podľa neho fyzicky aj duševne zdravý a "v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým". Lukašenko to vyhlásil v rozhovore s japonskou televíznou stanicou TBS.

16:28 Doslova šťastie v nešťastí malo iba 16-ročné ukrajinské dievča menom Kateryna Vlasenková. Keď totiž utekala aj s rodinou z Kyjeva, začali po nich strieľať Rusi. Z mladej ženy sa v tej sekunde stala hrdinka.

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu