Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nejasný osud významného ruského generála: Mala ho zatknúť tajná služba! V hre je však aj iná možnosť

Polícia a člen Rosgvardije hliadkujú na Červenom námestí v Moskve Zobraziť galériu (2)
Polícia a člen Rosgvardije hliadkujú na Červenom námestí v Moskve (Zdroj: Profimedia.sk)

MOSKVA - V Rusku zatkli alebo vyhodili generála Romana Gavrilova. Bol zástupcom veliteľa Národnej gardy Ruskej federácie. Garda mala na starosti vnútornú bezpečnosť a boj s terorizmom. Teraz operuje na území Ukrajiny.

To, že Gavrilova zatkla ruská tajná služba FSB, tvrdí na Twitteri šéf investigatívneho projektu Bellingcat Christo Grozev: "Dôvod zadržania je nejasný. Podľa jedného zdroja bol zadržaný vojenskou kontrarozviedkou kvôli únikom vojenských informácií, ktoré viedli k stratám na životoch, zatiaľ čo dvaja ďalší hovoria, že išlo o ‚plytvanie palivom'."

Niektoré správy tvrdia, že ruskí vojaci situovaní pred inváziou v Bielorusku predávali svoje palivo miestnym obyvateľom. Ďalšie zdroje, ako napríklad nezávislý spravodajský portál Ura.ru, zase píšu, že Gavrilova nechal osobne vyhodiť riaditeľ gardy Viktor Zolotov. "Úplný fake. Práve som sám s generálom Gavrilovom hovoril," napísal zasa na Telegram poslanec Alexandr Chinštejn. Okrem toho podľa neho nemal Gavrilov na starosti palivá ani mazivá, ktoré sa spomínajú.

Šéf Rosgvardije Viktor Zolotov
Zobraziť galériu (2)
Šéf Rosgvardije Viktor Zolotov  (Zdroj: Profimedia.sk)

Národná garda (Rosgvardija) spadá priamo pod kontrolu Vladimira Putina. Ten ju založil v roku 2016 a je to v podstate jeho osobná armáda. Jej šéf, Zolotov, bol pôvodne dlhoročným osobným strážcom Putina. Garda má mať už 400-tisíc členov. Momentálne prebrala iniciatívu v bojoch na Ukrajine. 

Po nálete v časti Kyjeva úplne skolabovala jedna z obytných budov, ostatné sú v dezolátnom stave (Zdroj: Profimedia.sk)

„Je ťažké hádať, k čomu čistka/rošáda na vrchole silovikov povedie, jedna vec je zrejmá: Niet pochýb, že Putin uznáva, v akých hlbokých s*ačkách tá operácia je,“ napísal Grozev a dodal, že Putin musí byť skutočne zúfalý, keď mení počas vojny veliteľov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaNárodná gardaViktor ZolotovRosgvardijaRoman Gavrilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu