Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z domovov utieklo podľa OSN už desať miliónov Ukrajincov, viac než štvrtina populácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

ŽENEVA - V dôsledku "devastujúcej" vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny.

VIDEO Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve

 

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Oznámil to v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území. Informovala o tom agentúra AFP. "Vojna na Ukrajine je tak ničivá, že už 10 miliónov ľudí bolo buď vysídlených v rámci krajiny, alebo utiekli do zahraničia," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. 

Z domovov utieklo podľa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti)

Podľa nedeľňajšej aktualizovanej bilancie UNHCR od začiatku ruskej agresie 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3.389.044 ľudí. Len od soboty sa ich počet zvýšil o ďalších 60.352. Približne 90 percent z týchto utečencov tvoria ženy a deti, keďže muži vo veku 18-60 rokov sú povinní slúžiť v armáde a nesmú opúšťať krajinu.

Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí utečenci na moldavskej hranici.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Detský fond UNICEF uvádza, že medzi ukrajinskými utečencami, ktorí sa uchýlili do zahraničia, je viac než 1,5 milióna detí. Zároveň varuje, že by sa časť z nich mohla stať obeťami obchodovania s ľuďmi alebo vykorisťovania. Podľa UNICEF-u je toto riziko reálne a stále rastie. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do susedných štátov aj zhruba 162.000 občanov tretích krajín.

Viac o téme: UtečenciObyvateliaOSNUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu