Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecko tvrdí, že Ukrajina a Rusko sa blížia k dosiahnutiu dohody na rokovaniach

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody. 

Čavušoglu podľa agentúry AFP uviedol, že situácia nie je ľahká, rokovania však naberajú na obrátkach. "Vidíme, že obe stray sa blížia k dohode," uviedol šéf tureckej diplomacie. Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), pričom udržiava dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a nedávno sa ponúklo za sprostredkovateľa pri riešení vojnového konfliktu.

Mevlüt Čavušoglu
Zobraziť galériu (4)
Mevlüt Čavušoglu  (Zdroj: SITA/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Čavušoglu tento týždeň navštívil Rusko aj Ukrajinu. Ankara tiež iniciovala minulotýždňovú schôdzku ministrov zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny, Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu, ktorá prebehla v tureckom letovisku Antalya, pripomína AFP. Čavušoglu v nedeľu povedal, že Turecko je v kontakte s vyjednávacími tímami z oboch krajín, odmietol však prezradiť podrobnosti ich vzájomných rozhovorov. Turecko totiž podľa jeho slov v tejto veci zohráva "úlohu čestného sprostredkovateľa".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (4)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)
 

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v rozhovore pre turecký denník Hürriyet priblížil, že strany rokujú o šiestich bodoch, a to neutralite Ukrajiny, odzbrojeniu a bezpečnostných zárukách, takzvanej denacifikácii, odstráneniu prekážok pre používanie ruského jazyka na Ukrajine, a tiež o štatúte Donbasu a polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. 

AFP pripomína, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo vyzýva Rusko, aby pristúpilo k "zmysluplným" rokovaniam o ukončení invázie. "Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná," povedal v sobotu Zelenskyj. Ukrajinský prezident následne v nedeľu zopakoval svoju pripravenosť rokovať priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ankara uviedla, že je pripravená zorganizovať ich stretnutie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Viac o téme: RokovaniaRuskoTureckoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu